Medische zorg voor vluchtelingen uit Oekraïne

Hebt u Oekraïense vluchtelingen onderdak geboden? Dat is een hartverwarmende daad. Ongetwijfeld hebben uw gasten en uzelf allerlei vragen. U kunt online al veel informatie vinden over scholing, gezondheidszorg en psychische zorg en er komt dagelijks meer bij. Bijvoorbeeld op het gebied van zorg en de huisarts. Hoe zit dat eigenlijk?

Het ziet ernaar uit dat onze Oekraïense gasten langere tijd in Nederland zullen verblijven. Hebt u vluchtelingen in huis, dan is de kans groot dat zij vroeg of laat ook een beroep doen op medische zorg en/of medicijnen nodig hebben.

Uw huisarts
De huisartsen in Vught en Helvoirt hebben met elkaar afgesproken dat Oekraïense vluchtelingen naar de huisarts kunnen gaan van het gastgezin waar ze verblijven. Hebt u een vluchteling in huis die naar de dokter moet, dan kunt u dus bij uw eigen huisarts terecht. Neem zo mogelijk een tolk mee, tenzij uw gasten Engels spreken.

Wie betaalt de rekening van de dokter?
De huisarts brengt geen zorgkosten in rekening voor vluchtelingen uit Oekraïne die tijdelijk in ons land verblijven. Voor zorg uit het basispakket, inclusief medicijnen, worden de kosten voor deze groep vergoed. Ook geldt er geen eigen bijdrage.

Apotheek
Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen voor medicatie uit het basispakket terecht bij iedere apotheek.

Tandarts
De rekening van de tandarts voor volwassenen wordt niet altijd vergoed. Alleen bijzondere, urgente mondzorg wordt vergoed.

Blijf op de hoogte
Veel informatie kan veranderen. Blijf op de hoogte en kijk geregeld op www.refugeehelp.com.

Kijk ook bij

N65 richting Tilburg dicht

Vanmiddag (woensdag 21 februari) zijn twee vrachtwagens op elkaar gebotst op de N65 ter hoogte …