Foto: Loes Schoonen

Markante jonkheer Bib van Rijckevorsel overleden

Jonkheer Bib van Rijckevorsel, gehuwd met jonkvrouwe Mary van Asch van Wijck, heeft ons op zaterdag 16 mei op 77-jarige leeftijd verlaten en is vrijdag 22 mei begraven op ‘zijn’ Landgoed Beukenhorst. Slechts een klein aantal mensen kon vanwege de coronamaatregelen de dienst bijwonen in de H. Hartkerk. Buiten de kerk werd gebeden door alle aanwezigen en stond er een erehaag van het Gilde Sint Barbara en Sint Sebastiaan, waarvan hij ereheer was. De gildeleden brachten hem een laatste groet in aanwezigheid van de oud-commissaris van de Koningin Frank Houben en burgemeester Roderick van de Mortel.

Door Ada Imming

“We verliezen in hem écht een ongelooflijk aimabele, warme persoonlijkheid die oprecht geïnteresseerd was in de ander”, aldus de burgemeester die ook graag vertelt over de geschiedenis van de familie. Bib van Rijckevorsel was het vierde kind van Frans van Rijckevorsel en Monique van Rijckevorsel–Van Lanschot. Frans van Rijckevorsel was burgemeester van Vught van 1946 tot 1959. In 1959 stierf hij aan een hartaanval tijdens de jacht en liet zijn jonge vrouw achter met drie kinderen, Thom, Frans en Bib. Dochter Gusta was op 3-jarige leeftijd overleden. Bib, die eigenlijk Willem Carel heet, was genoemd naar de broer van zijn moeder, Willem van Lanschot, die ook als Bib door het leven ging. Hij werd zo genoemd door vader August van Lanschot die ook burgemeester van Vught was, kasteelheer van Kasteel Maurick en anglofiel, vandaar de naam Bib.

Cavalerie
Stiefvader en bekende Vughtenaar Frits Fentener van Vlissingen droeg landgoed Beukenhorst over aan Bib van Rijckevorsel. Hoewel hij het eerst een zware verantwoordelijkheid vond werd het later een uitdaging voor hem omdat hij erg begaan was met natuur en milieu. Hij heeft het landgoed in zeer goede staat overgedragen aan zijn zoon Bibian en dochter Ghislaine.
De markante jonkheer was actief op velerlei gebied in Den Bosch en Vught. Van beroep was hij makelaar en hij was reserve ritmeester van de cavalerie. De cavalerie of ruitervolk/paardenvolk is van oudsher de naam van de militaire eenheid die zich te paard voortbewoog. Het jaarlijkse diner van deze reserve cavaleristen werd door de jonkheer trouw bezocht.

Zwanenbroeder
Van Rijckevorsel was ook actief in de Rotary Den Bosch-West die vaak bijeenkomsten hield in Kasteel Maurick, het voormalige huis van zijn grootouders. Eenmaal per jaar was er een ontvangst op landgoed Beukenhorst. Ook was de jonkheer, net als onze burgemeester, lid van het Bossche genootschap Illustre Lieve Vrouwe Broederschap, in de volksmond de Zwanenbroeders, opgericht in 1318 en daarmee een van de oudste verenigingen van Nederland. Ook koning Willem-Alexander is lid van dit genootschap. Vanaf 1384 stonden er zwanen op het menu van de gezamenlijke maaltijden. De schenkers daarvan kregen sinds 1488 de naam Zwanenbroeder. Vandaar.
Van het Vughtse Gilde Sint Barbara en Sint Sebastiaan was hij ereheer en beschermheer van de overkoepelende Dommelgroep. Elke twee jaar was er een gildedag op landgoed Beukenhorst.

Bib van Rijckevorsel was een echte bourgondiër die ook bekend stond om zijn gastvrijheid en humor. Het is voor zijn vrouw, twee kinderen en zes kleinkinderen een groot gemis en ook voor de Vughtse en Bossche verenigingen waar hij actief was.

Kijk ook bij

Is uw reanimatiecertificaat verlopen?

Stichting HartVeilig Vught doet een dringende oproep aan iedereen die in het verleden een certificaat …