Mark du Maine lijsttrekker VVD bij komende verkiezingen

Tijdens de ledenvergadering van de VVD hebben de leden unaniem Mark du Maine gekozen voor het lijsttrekkerschap bij de komende herindelingsverkiezingen van 18 november. In een goedbezochte bijeenkomst op maandag 13 juli in restaurant Den Heuvel, waarbij afvaardigingen uit Helvoirt en Cromvoirt aanwezig waren, werd ook de voorlopige, maar nog niet complete, kandidatenlijst gepresenteerd en werd de eerste voorzet van het partijprogramma besproken.

Door Ton Wagenaars

De unanieme keuze voor Mark du Maine (32) kwam niet als een verrassing. De financieel deskundige die in het dagelijks leven werkt bij Van Lanschot Bankiers in ’s-Hertogenbosch is sinds 2009 actief binnen de Vughtse VVD en zit sinds 2011 in de gemeenteraad, destijds als jongste Vughts VVD-raadslid ooit. Bij de verkiezingen van 2014 was Du Maine campagneleider. Een jaar later volgde hij Suzanne Otters-Bruijnen op als fractievoorzitter omdat zij gekozen was voor Provinciale Staten. Bij de laatste verkiezingen, waarbij de VVD nipt geen vijfde zetel wist te behalen, maar wel in de coalitie belandde, was hij samen met wethouder Saskia Heijboer deelnemer aan de coalitie-onderhandelingen. Een geslaagd akkoord voor de fractie van de VVD was het resultaat.

Gunstig gesternte
In zijn dankwoord voor het in hem gestelde vertrouwen repte de jonge liberale lijsttrekker over het gunstige gesternte waarin de VVD zich bevindt. “Landelijk kan de partij rekenen op een grote sympathie met een aanwas van zetels en ook in Vught zal er zeker stemmenwinst komen voor de partij. De tijd is dus rijp om ook in Vught te gaan voor een dominante rol en om de grootste partij te worden. Daarvoor hebben we een uitstekend programma en een sterke lijst. We zijn uiterst ambitieus.”

Aandacht voor gezondheid
Tijdens de bijeenkomst konden de leden het voorlopige programma bekijken en aanvullingen suggereren. Zo was er de wens meer aandacht te besteden aan gezondheid. Dit onderwerp krijgt nu een aparte paragraaf in het programma. Ook werd er gevraagd om aandacht voor een deugdelijk verloop van de grote plannen rondom zwembad de IJzeren Man, dit met het oog op natuur en milieu.

Nieuwe interim-voorzitter
De VVD gaat aankomende verkiezingen voor een uitgebreide lijst met zoveel mogelijk welwillenden en geïnteresseerden. Op de Algemene Leden Vergadering van 7 september zal de definitieve VVD-kandidatenlijst door de leden worden vastgesteld. De Vughtse VVD-voorzitter Stefan Mees kondigde in de vergadering zijn aftreden aan, omdat hij zich kandidaat heeft gesteld voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Penningmeester Ruben Baijens zal, naast zijn andere bestuurstaak, tot na de verkiezingen ad interim de functie van voorzitter vervullen. Op 5 oktober moet de definitieve lijst ingediend worden.

Campagne via social media
Voor de verkiezingscampagne is raadslid Koen van Dinther wederom gekozen als campagneleider. Hij liet de leden weten dat het dit keer zonder twijfel een andere campagne gaat worden dan in voorgaande edities. Van Dinther: “Dit in verband met de remmende maatregelen rondom het coronavirus. Social media zullen een grotere rol gaan spelen, maar we zullen op vele plaatsen te vinden zijn. Wij gaan ons zeker beijveren om interessante sprekers naar Vught te halen.”

Kijk ook bij

’Doet Ontmoet’ Vught: informatiebijeenkomst over keuzes zorgverzekering

DO is georganiseerd op initiatief van de GGD Hart voor Brabant in samenwerking met Omarmen …