De broers Bert (geb. 1942) en Frits Barend (geb. 1947) na de oorlog. Bert was vanaf 1943 ondergedoken in Friesland. (Foto: privécollectie)

Marijke en Frits Barend over ‘Matzes en mie’, 29 september Lambertuskerk

Op vrijdag 29 september (19.30 uur) is het echtpaar Frits Barend en Marijke Barend-van Haeften te gast in de monumentale Lambertuskerk (Helvoirtseweg 5) in Vught. Nationaal Monument Kamp Vught organiseert in samenwerking met het Lambertuspodium een gesprek met het echtpaar Barend, dat samen het boek ‘Matzes en mie’ schreef.

“De oorlog zit in ons DNA”, zei Frits Barend bij de presentatie van het boek in april. In het boek beschrijven zij de bijzondere geschiedenis van hun familie die zowel door de Holocaust als door de Japanse oorlogsterreur werd getroffen.

Frits Barend komt uit een Joodse familie van wie alleen zijn ouders en broer de Holocaust overleefden, terwijl de Nederlands-Indische familie van zijn vrouw Marijke de Japanse kampen doorstond. Beiden zijn geboren in 1947. De oorlog is een steeds grotere rol gaan spelen in de levens van het echtpaar en hun dochters Barbara en Kim. Hun persoonlijke verhalen over verzet en verraad, over goed en fout zijn de rode draad in het familieverhaal, waaraan het echtpaar vijf jaar heeft gewerkt.

Kijk ook bij

Politie waarschuwt voor nepagenten

De politie Oost-Brabant krijgt steeds meer meldingen van oplichters die zich voordoen als medewerkers van …