‘Mantelzorg is voor mij een dagtaak’

Vrijdag 10 november zet de gemeente Haaren alle mantelzorgers in het zonnetje op de mantelzorgdag. Een van hen is Jan (70), die fulltime mantelzorger is voor zijn vrouw Ria (68). Zo’n acht jaar geleden sloop dementie langzaam haar leven in, tot op het punt waar ze nu is: ze heeft de hele dag zorg nodig. Jan vindt het vanzelfsprekend die taak op zich te nemen en doet dat met een flinke dosis humor. “Natuurlijk is het soms zwaar, maar gelukkig ben ik een optimistisch mens.”

“Als Ria ’s ochtends opstaat, begint mijn werkdag”, zegt Jan. “Dus soms lieg ik een uurtje erbij. ‘Het is pas half acht, blijf maar lekker liggen!’ zeg ik dan tegen haar. Dan kan ik even rustig mijn krantje lezen.” Hij zegt het met een lach, want humor is een van de dingen die hem gaande houden. Ria heeft dementie en Jan ziet het iedere maand erger worden. “Ze heeft nog maar weinig heldere momenten. Bij alles heeft ze hulp nodig. ’s Ochtends help ik haar met aankleden en wassen. Ik kan daar wel professionele hulp voor krijgen, maar ik doe het graag zelf.” Opnieuw zijn humor: “Dan gooi ik wat met de handdoek.” Hij is de hele dag met haar bezig. Het licht achter haar uitdoen, een deur dichtdoen: allemaal kleine dingen die ze vergeet. Ook alle huishoudelijke taken rusten op zijn schouders. “Ik was, strijk, kook, zorg voor Ria. Voor mij is het een dagtaak. Ria kan nog wel aardappels schillen, maar de kans is groot dat ze de schillen ook in de pan gooit. Dus die haal ik er dan weer uit.”

Maat
Hij vindt het vanzelfsprekend dat hij voor Ria zorgt. “Hoe ik het volhoud? Waarom zou ik het niet volhouden? Ik zie het als mijn taak. En niemand voelt voor mijn vrouw wat ik voel. Ze is gewoon mijn maat! We hebben het goed, we hebben samen mooie dingen beleefd. Daar denk ik vaak aan.” Hij geniet van de dingen die ze samen nog wel kunnen doen. Iedere dag wandelen ze een rondje. Soms gaan ze naar een café in de buurt, muziek luisteren. Wat hij het moeilijkst vindt? “Als ze verdriet heeft”, zegt hij. “En dat ik niet weet hoelang ik nog voor haar kan zorgen; hoelang ik alles kan opvangen. Ik zou het heel erg vinden als ze naar een verzorgingstehuis moet.” Ria gaat nu een dag in de week naar de dagopvang. “Dan heb ik een dag rust en werk ik in de tuin.”

Hij gaat naar de mantelzorgdag op 10 november, samen met zijn vrouw. “Ik waardeer het dat er zo’n dag georganiseerd wordt! Ik waardeer alles! Van iedere dag die ik nog samen met Ria kan doorbrengen, probeer ik te genieten.”

De namen van Jan en Ria zijn op verzoek gefingeerd.

Kijk ook bij

Hennepkwekerij met 300 planten in huis Vught

De politie heeft maandag na een melding een hennepkwekerij gevonden in een huis aan de …