Tessa Pormes: “Mijn opa en oma hebben met hun komst naar Nederland zoveel ongevraagd in moeten leveren. Vergeten doe ik niet, verder gaan wel.” (Foto: Lesli Taihuttu, Collectief Teru/Mahina)

Mahina: authentieke portretten van Molukse vrouwen in Nederland

Als bijzondere ode aan vier generaties Molukse vrouwen in Nederland, is van 7 juli t/m 2 september de fototentoonstelling ‘Mahina – Een ode aan de vrouw’ in Nationaal Monument Kamp Vught te zien. In de tentoonstelling manifesteren Molukse vrouwen zich voor het eerst in ons land op indringende wijze, puur en zonder opsmuk. Mahina is dan ook het synoniem voor vrouw in een van de oorspronkelijke Molukse talen.

Over de Molukse militairen, die ooit dienden in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger, is al veel geschreven en besproken. Een groot aantal van hen werd bij hun aankomst in 1951 vergezeld van hun echtgenotes en dochters. Deze vrouwen worden beschouwd als de dragers van de Molukse cultuur. Maar juist zij bleven decennialang op de achtergrond. De tentoonstelling ‘Mahina’ doorbreekt de stilte met, behalve portretten, ook verschillende persoonlijke verhalen van deze Molukse vrouwen, over hun erfgoed, afkomst, emancipatie, dromen en ambities.

Themaportret ‘Bescherming’ (Foto: Lesli Taihuttu, Collectief Teru/Mahina)

Kamp Vught
Museum Nationaal Monument Kamp Vught herdenkt de geschiedenis van het concentratiekamp dat daar tijdens de Tweede Wereldoorlog was gevestigd. De geschiedenis van het kamp hield echter niet op na de bevrijding in 1944. Direct na de bevrijding van Nederland werd het terrein gebruikt om o.a. Duitse burgerevacués onder te brengen en Nederlandse collaborateurs te interneren. Vanaf 1951 werd het kamp een nieuw thuis voor honderden Molukse gezinnen. Een tijdelijk thuis. Althans, dat dachten de Molukse gezinnen. Zij zijn er blijven wonen tot op de dag van vandaag. Het bleek de start van de opbouw van een nieuw bestaan zonder hun unieke geschiedenis te vergeten en met het behoud van hun cultuur. Nationaal Monument Kamp Vught biedt daarom tijdens de zomermaanden van 2018 graag een plek aan de expositie ‘Mahina’, die door de locatie en haar geschiedenis juist aan kracht wint.

Openingsmiddag 14 juli
De tentoonstelling ‘Mahina – Een ode aan de vrouw’ is samen met de verhalen van de geportretteerden, een cultureel project van collectief Teru, bestaande uit Atêf Sitanala, Jaïr Pattipeilohy en Lesli Taihuttu. ‘Mahina’ is een reizende tentoonstelling waarmee het collectief niet alleen portretten en persoonlijke verhalen laat zien, maar ook ontmoetingen en discussies tot stand wil brengen over culturele aspecten van de Molukse gemeenschap in Nederland. Op 14 juli is er vanaf 16.00 uur een openingsprogramma met interviews door Rocky Tuhuteru, korte films en een lezing door Farida van Bommel-Pattisahusiwa, voorzitter van Vrouwen voor Vrede op de Molukken. Deze organisatie werd opgericht naar aanleiding van de onlusten tussen moslims en christenen op de Molukken tussen 1999 tot 2004. Het thema van de lezing is de verzoenende rol van vrouwen tijdens conflicten. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via info@nmkampvught.nl indien er nog plaats is.

‘Mahina – Een ode aan de vrouw’ is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting Moluks Historisch Museum en Tuhuteru en Partners en is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds, Gemeente Vught en NM Kamp Vught. Geopend van maandag t/m vrijdag 10.00-17.00 uur, zaterdag en zondag van 12.00-17.00 uur.
Entree 7,50. Zie ook www.mahina.nu, www.nmkampvught.nl.

Kijk ook bij

Kjeld Zwitserloot wint Europese eindronde van European Olympiad of Experimental Science

Na winst bij de Nederlandse eindronde van de European Olympiad of Experimental Science (EOES) in …