Dodenherdenking 2019

Maandag 4 mei: Vught herdenkt oorlogsslachtoffers

In Vught, met zijn aangrijpend oorlogsverleden, is er elke 4 mei veel belangstelling voor de landelijke Dodenherdenking en de lokale, Vughtse herdenkingen. Vanwege de coronacrisis vinden de herdenkingen in onze gemeente dit jaar plaats zonder publiek. Burgemeester Van de Mortel legt de kransen in stilte en roept – in lijn met de landelijke instructie – alle inwoners op om thuis te blijven en de vlag de gehele dag, van zonsopgang tot zonsondergang, halfstok te hangen. Wethouder Pennings neemt de traditionele stille kransleggingen in de ochtend op zich.

Speciaal voor dit jaar geldt een afwijkende vlaginstructie voor 4 mei. Normaliter hangt de vlag vanaf 18.00 uur tot zonsondergang halfstok; dit jaar is dat van zonsopgang tot zonsondergang. De reden is, dat de herdenking van de slachtoffers dit jaar 75 jaar na 1945 plaatsvindt.

De coronacrisis maakt het onmogelijk om in samenkomst met elkaar te herdenken. Daarom zijn de herdenkingen in Vught zonder publiek en worden inwoners vriendelijk, maar nadrukkelijk verzocht deze niet bij te wonen. Inwoners die toch kiezen voor een persoonlijk herdenkingsmoment bij een monument, wordt vanzelfsprekend verzocht de vereiste veilige afstand in acht te nemen en voor een rustig moment te kiezen op of omstreeks 4 mei.

Het vanwege de coronacrisis aangepaste herdenkingsprogramma ziet er als volgt uit

18.15 uur: Beiaardier Peter Bremer bespeelt het carillon in de Lambertustoren aan de Helvoirtseweg.

19.00 uur: Stille kranslegging in de Lambertustoren bij de gedenkplaat met de namen van 90 in de Tweede Wereldoorlog omgekomen Vughtenaren.

19.15 uur: Stille kranslegging bij het monument op het perron van het NS-station, vanwaar ruim 14.000 meest Joodse mannen en vrouwen met 1.800 kinderen zijn weggevoerd naar vernietigingskampen in Polen.
– 2 minuten stilte
– Kranslegging

19.20 uur: Stille kranslegging bij het monument voor het NS-station, ter gedachtenis aan de politieke gevangenen uit België die in Kamp Vught zijn omgebracht of van daaruit op transport zijn gesteld naar de concentratiekampen in Duitsland
– 2 minuten stilte
– ‘The last post’
– Kranslegging
– Gedicht voorgedragen door de heer W. Taelman

20.00 uur: Dodenherdenking en stille kranslegging op de fusilladeplaats bij het monument ter gedachtenis aan de talrijke landgenoten die uit het concentratiekamp Vught hierheen zijn gebracht en voor het vuurpeloton het leven lieten.

Verdere activiteiten
Om ongeveer 09.00 uur legt wethouder Pennings in stilte kransen op de volgende plaatsen:
– Monument Sachsenhausen in het Reeburgpark;
– Indië-monument in het O.L.Vrouwe park;
– Algemene begraafplaats bij de graven van de gesneuvelde Britse militairen;
– Begraafplaats RK Kerk in Cromvoirt;
– Monument voor de gesneuvelde militaire wielrijders in mei 1940 op het terrein Isabellakazerne.

Naast de gemeentelijke herdenkingen, is er een eigen herdenking van het Nationaal Monument Kamp Vught. Dit jaar is deze herdenking ook zonder publiek. Deze herdenking wordt uitgezonden door Omroep Brabant op tv: om 13.35 uur, 15.30 uur, 16.55 uur en 22.55 uur. Het programma is ook online te bekijken via omroepbrabant.nl.

Kijk ook bij

Zwarte handel en zware straf: de precaire toestand in Kamp Vught

Voedsel achterhouden voor fuifjes van het personeel, sigaretten voor veel geld verkopen aan bewakers of …