Luisterhelden in de nacht gezocht

De decembermaand staat in het teken van gezelligheid en warmte. Maar dit gaat niet voor iedereen op. De donkerste dagen van het jaar versterken gevoelens van depressie, rouw en eenzaamheid. Veel mensen ervaren de luisterende oren van de Sensoorvrijwilligers als lichtpuntjes in de nacht. Ze verzachten pijn, angst en verdriet. De luisterlijn Sensoor is hard op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor dit waardevolle werk.

Verhalen in de nacht
Alles wat er zich in een mensenleven kan voordoen, komt voorbij aan de telefoon, chat en e-mail van Sensoor. De vrijwilligers bieden dag en nacht een luisterend oor. De behoefte aan dit luisterend oor is groot; dagelijks worden er ruim 1000 gesprekken gevoerd. Gehoord worden is een basisbehoefte van ieder mens. Het geeft steun en helpt om weer grip te krijgen op eenzame, angstige of depressieve gedachten. Met name de gesprekken in de nacht zijn speciaal. Roland, drie jaar vrijwilliger bij Sensoor, ervaart dat ook: ‘’Een gesprek dat mij bijblijft, was met een man die het niet meer zag zitten. Hij was suïcidaal maar wilde niet dood. Hij belde naar Sensoor om zijn gedachten om te zetten want alleen lukte hem dit niet. Het praten over zijn gevoelens hielp hem, hij werd er rustig van. Echt een parel van een gesprek. Ik heb het idee dat ik die nacht een leven heb gered.’’ Wanneer een luisterend oor niet voldoende blijkt te zijn, zoekt de vrijwilliger samen met de beller, chatter of mailer naar geschikte hulp.

Start luistertraining in Den Bosch
Roland wordt goed getraind en begeleid door beroepskrachten van Sensoor. Een reden waarom hij voor dit vrijwilligerswerk koos: ‘’Je doet dit werk niet ‘zomaar even’. Je wordt er goed voor opgeleid! Eerst een selectiegesprek, vervolgens een professionele training. Dat vond ik zo goed, ik werd helemaal enthousiast.’’ Roland leert zelf veel van de gesprekken: ‘’Ik ontwikkel mij hier als mens.’’

Sensoor Den Bosch start 23 februari 2018 met het trainen van nieuwe vrijwilligers. Geïnteresseerden kunnen zich melden via www.sensoor.nl/vrijwilligerswerk.

Bellen voor een anoniem gesprek kan naar 0900-0767 en chatten of mailen via www.sensoor.nl.

Kijk ook bij

Vughterstede verwelkomt Buurtverbinders

Samen bouwen aan een levendige gemeenschap Wat zijn ze toch allemaal aan het doen bij …