Luisteren naar verhalen over de Romeinse Tijd

Vrouwen in de spotlight tijdens de Nationale Romeinenweek! Van 4 tot en met 12 mei vindt deze editie van de Nationale Romeinenweek plaats. Een week die volledig in het teken staat van de geschiedenis van de Romeinse tijd in Nederland, met dagelijks vele tientallen activiteiten en evenementen voor jong en oud. Waar zijn de vrouwen?

Dit jaar richt de Nationale Romeinenweek zich op het thema Vrouwen in de Romeinse tijd in Nederland. Van moeders tot echtgenotes, van rijke villabewoonsters tot arme boerinnen, van inheemse vrouwen tot geliefden van officieren aan de limes. Vrouwen speelden een belangrijke rol in de samenleving, maar blijven vaak ten onrechte onderbelicht. De geschiedenis van Nederland in de Romeinse tijd is de geschiedenis van mannen én vrouwen. Lange tijd toonden historici weinig interesse in het leven van Romeinse vrouwen.

Ook Museum Romeins Halder op Haanwijk 5B te Sint-Michielsgestel neemt deel aan de Nationale Romeinenweek. Buiten de normale openingstijden (zondags van 12.00 tot 16.00 uur en dinsdags van 11.00 tot 16.00 uur) zal het museum gedurende deze week extra geopend zijn. Het museum is dus open op 4, 5, 7, 11 mei en 12 mei.

Zaterdag 4 mei
Op zaterdag 4 mei is het ‘Amateur Archeologen vondstendag’ bij Museum Romeins Halder. Wie thuis voorwerpen of munten heeft liggen die ooit in de grond gevonden zijn, moet opletten! Deze zaterdag houdt Museum Romeins Halder in samenwerking met Portable Antiquitiesof the Netherlands (PAN) en Pronk Producties een archeologische determinatiedag. Een soort ‘Tussen Kunst en Kitsch’ over archeologie. Van 10.30 tot 16.00 uur kunnen bezoekers hun vondsten laten beoordelen door deskundigen. Zij gaan vertellen of een vondst bijzonder is. De entree bedraagt 3 euro per persoon, kinderen tot 12 jaar gratis.

Zaterdag 11 mei
Op zaterdag 11 mei om 13.30 en 15.00 uur is er in Museum Romeins Halder een open rondleiding o.l.v. de heer Bert van Beek. Hij leidt de bezoekers dan rond langs de vitrines met objecten die het verhaal over de Romeinse invloeden in Halder illustreren. Deze zaterdag is er speciale aandacht voor Romeinse vrouwenbeelden op munten. In verband met de beperkte ruimte is aanmelding noodzakelijk via info@romeinshalder.nl. Geef a.u.b. aan of u komt voor de rondleiding van half twee of drie uur. Toegang én rondleiding samen voor 5 euro per persoon. Er is slechts beperkt plaats.

Wedstrijd voor kinderen
Tijdens deze Nationale Romeinenweek houdt het museum ook een wedstrijd voor de kinderen. Zij mogen hun eigen munt tekenen met zichzelf als de kop-zijde. De mooiste zelf ontworpen munt zal beloond worden met een leuk prijsje. Alle informatie vindt u in het museum. Ook vindt u meer informatie op: www.romeinshalder.nl.

Kijk ook bij

‘Schatten van Vught’ start zesde jaargang

‘Schatten van Vught’, het tijdschrift van Stichting Erfgoed Vught over de geschiedenis van Vught, Cromvoirt …