Luifel ESSO-tankstation Helvoirt wordt duurzaam zonnepanelenveld

Er komen 198 zonnepanelen op het Esso-pompstation langs de N65. Het lijkt een onmogelijke combinatie, maar op donderdag 7 juni wordt in Helvoirt deze unieke mix van ‘zakelijk zijn en idealen nastreven’ officieel geopend. De Haarense wethouder Carine Blom zal de openingshandeling verrichten. Vervolgens komen er enkele sprekers aan het woord die het belang van energietransitie zullen toelichten.

Initiatiefnemer in dit geheel is Zonne Energie Coöperatie de Groene Leye. Zij zijn erin geslaagd om particulieren te interesseren om voor 250 euro een aandeel te nemen in de coöperatie. Voor dit bedrag kan er een zonnepaneel op het futuristisch ogende bouwwerk worden gelegd. Het tankcomfort wordt niet aangetast daar het dak net zo waterdicht is als bij een traditioneel tankstation.

Duurzame Helvoirtenaren
Waar mogelijk is de dakconstructie, de aanleg en de installatie uitgevoerd door lokale ondernemers en ontwerpers. Een aanpak die goed aansluit bij de bereidheid van de Helvoirtenaren om te willen investeren in duurzame energie. Kartrekker Clemens van Hulten, eigenaar van het pompstation met de veelzeggende naam ‘Tanklokaal Helvoirt’ en tevens animator van het project, is zeer tevreden over het bereikte resultaat. Van Hulten was eerder voorzitter van Bovag-tankstations Nederland. Het bleek lastig om in de tankstationwereld duurzaamheidsprojecten van de grond te krijgen. Door gebruik te maken van de kracht van de lokale omgeving kan nu worden aangetoond dat een dergelijke ambitie zeker realiseerbaar is. “Daarbij zijn de inbreng van bestuursleden van de coöperatie de Groene Leye, het meedenken en doen van lokale ondernemers en het willen participeren van bewoners van groot belang”, zegt een tevreden Van Hulten.

Transitie naar duurzame energie
De grenzen van het kunnen verwerken van de vervuilende en gezondheid ondermijnende uitstoot van het steeds maar groeiende autoverkeer worden bereikt. Dieselauto’s worden uit woongebieden geweerd en fijnstof heeft een ongunstige invloed op het leefklimaat. “Shell heeft aangekondigd 400 tankstations te willen plaatsen langs de autowegen waar getankt kan worden op waterstof. De technische mogelijkheden vragen nog om verdere verfijning.” Dat is volgens Clemens van Hulten een goede ontwikkeling. “Maar zover is het nog lang niet. Wij doen wat we nu kunnen om de belasting van het milieu zo goed mogelijk te compenseren. Onze zonneluifel is een ambitieus begin en biedt ook aan mensen die op hun eigen dak géén zonnepanelen kunnen leggen de mogelijkheid om een bijdrage te leveren. Het milieurendement is groot en investeren in het milieu rendeert beter dan het geld op de bank zetten.”

Kijk ook bij

Inschrijving Zomerschool Vught start vandaag

Over enkele weken breekt weer een mooie periode aan: Liefst 7 weken lang kunnen 55-plussers …