De top-6 van de Nederlandse eindronde van IJSO, evenals het team dat Nederland vertegenwoordigt op de internationale eindronde: v.l.n.r. Veronique Hermans (rector Stedelijk Gymnasium Arnhem), Sofie Steenbergen, Marieke van der Zwan, Jara Diemel, Jens Zinnemers, Lucas Duynisveld, Floris Smit

Lucas Duynisveld wint nationale eindronde International Junior Science Olympiad

Gymnasium Beekvliet is als school zeer actief op olympiades en dit jaar ook heel succesvol. Vrijdag 14 juni won Lucas Duynisveld uit Schijndel (14 jaar, klas 3) de nationale eindronde voor de 21e International Junior Science Olympiad (IJSO). Daarnaast behaalde Floris Smit uit Den Bosch (eveneens klas 3) een knappe 6e plaats, wat betekent dat Lucas en Floris deel gaan uitmaken van het zeskoppige Nederlandse team dat in december 2024 zal deelnemen aan de 21e internationale IJSO in Boekarest (Roemenië).

De IJSO is een jaarlijkse wedstrijd waarbij jonge leerlingen enthousiast worden gemaakt voor science en technologie. In een schriftelijke voorronde worden de besten geselecteerd. Tijdens de landelijke eindronde worden de leerlingen aan de hand van theoretische en practicumtoetsen op het gebied van natuurkunde, scheikunde en biologie individueel getest en worden de winnaars bepaald. De landelijke eindronde werd dit jaar op het Stedelijk Gymnasium Arnhem gehouden en er deden 23 leerlingen mee, voor het merendeel uit 3 havo en 3 vwo.

Beekvliet wint scholenprijs
Voor Gymnasium Beekvliet was er, naast het succes van Lucas en Floris, nog meer te vieren. Beekvliet heeft ook de Malmberg-scholenprijs voor beste vwo-school gewonnen. Dat betekent dat Beekvliet de school is met de meeste leerlingen die minimaal 50% van de maximale score hebben behaald in de voorronde. Resultaat van het feit dat bij op Beekvliet alle derdeklassers meedoen – en dat ze dat elk jaar ook nog eens supergoed doen! De natuurkunde-, scheikunde- en biologiesecties winnen daarmee nog een Arduino-set (voor elektronica-practica), een cursus en 250 euro boekengeld.

Kijk ook bij

Vughterstede verwelkomt Buurtverbinders

Samen bouwen aan een levendige gemeenschap Wat zijn ze toch allemaal aan het doen bij …