Grafisch Atelier

Light on Labs zet digital design, grafiek, glas en keramiek in de spotlights

Vrijdag 1 en zaterdag 2 december
Den Bosch

Onder de noemer ‘Light on Labs’ slaan Cor Unum, Glaslab, Grafisch Atelier Den Bosch en SPARK Lab de handen ineen om bezoekers mee te nemen in de wereld achter het creatieve maakproces. Op 1 en 2 december zetten de vier Bossche makersplekken hun deuren wagenwijd open voor iedereen met een neus voor design, ambacht en kunst.

’s-Hertogenbosch is een van de weinige steden waar verschillende makersplekken te vinden zijn die zich op landelijk niveau weten te onderscheiden. Met elk een eigen expertise vormen ze een belangrijke humuslaag voor cultuur in de stad. Op vrijdag 1 en zaterdag 2 december kan iedereen dat zelf ervaren. Er is bijvoorbeeld te zien hoe keramiek in een mal wordt gegoten, glas in lood wordt gerestaureerd, de drukpersen draaien en een 3D-print gemaakt wordt. Naast demonstraties van het maakproces, zijn er exposities te zien en kunnen bezoekers zelf het maakproces meemaken bij diverse workshops. Geïnteresseerden zijn tussen 10 en 17 uur welkom bij de volgende vier labs die op loopafstand van elkaar te vinden zijn:

• Keramisch atelier Cor Unum: Vughterstraat 270 (cor-unum.com)
• Glasatelier Glaslab: Vughterstraat 299 (glaslabdenbosch.nl)
• Grafisch Atelier Den Bosch: Boschdijkstraat 100 (gadenbosch.nl)
• SPARK Lab: Paardskerkhofweg 15 (sparkmakerszone.nl)

Cor Unum
Cor Unum biedt tijdens de Light on Labs-dagen een podium aan drie generaties vormgevers. Allereerst de overzichtstentoonstelling van de ‘founding father’ van dit keramiek atelier, Zweitse Landsheer (1928 – 2010). Hij was het die 70 jaar geleden de basis legde voor dit centrum van hoogwaardig keramisch design. Zijn ontwerpen zijn van een tijdloze schoonheid en maken nog steeds deel uit van de actuele Cor Unum-collectie. Op vrijdag 1 december is Arian Brekveld in huis, gevestigd designer van onder meer de vaas Trails. Hij licht zijn werk graag toe. Daarnaast zet Cor Unum op 1 en 2 december jong talent in het licht: Ditte Teeuwen, Willem Zwiers en Laila Dupont gooiden alle 3 hoge ogen tijdens de jaarlijkse Ontwerpwedstrijd. Hun prijswinnende inzendingen werden door Cor Unum in productie genomen. Zij vertellen erover. Verder is er alle ruimte voor rondleidingen langs het proces van klei tot design en is er gelegenheid om deel te nemen aan een workshop.

GlasLab Den Bosch
Het GlasLab Den Bosch is een eigentijds glasatelier, dat professionele kunstenaars en designers uitdaagt om zich te bekwamen in ambachtelijke en innovatieve glasbewerkingstechnieken. De werkplaats biedt ruimte voor experimenten en uitvoeringsvraagstukken in vlakglas, die onder begeleiding van ervaren glazeniers en een mentor kunnen worden uitgevoerd. Tijdens Lights on Labs staat Glaslab voor de bezoekers klaar om te laten zien wat je van vlakglas kunt maken. Er zal een expositie zijn van kunstenaar Reinoud van Vught die net een werkperiode in het Glaslab heeft afgerond. Als schilder zoekt hij altijd de grenzen op. Daarom was zijn onderzoek in glas ook zeer vruchtbaar.

Grafisch Atelier Den Bosch (GA)
Tijdens Light on Labs zijn er in het GA demonstraties van werkplaatsmeesters die verschillende grafische technieken, zoals etsen en zeefdrukken, beoefenen. Daarnaast kun je een mini-expositie zien van de vijf aanstormende talenten Daisy van Beers, Fleur Jakobs, Marloes Vreeswijk, Rob Heesbeen en Perla van Kessel. Alle vijf hebben in 2023 naar aanleiding van de Open Call een week doorgebracht in het Grafisch Atelier. De eindresultaten: de gelukte, maar ook de mislukte experimenten en proefdrukken, worden in het GA gepresenteerd. Zo wordt een echt inkijkje gegeven in het maakproces. Op 1 december zijn Fleur Jakobs en Perla van Kessel zelf aanwezig in het GA om te werken en toelichting te geven over hun aanpak.

SPARK Lab
SPARK Lab is een moderne werkplaats voor innovatief vakmanschap voor de ontwerp-, bouw- en technieksector. Er worden voor studenten twee workshops georganiseerd op vrijdag 1 december. Met de workshop biomimicry (van 11.00 – 13.00 uur) leren studenten vanuit een ander perspectief naar de natuur te kijken en zetten ze de eerste stappen om te leren van innovaties uit de natuur. De workshop ‘Nature Building Kit’ (van 13.30 – 15.30 uur) geeft handvatten om met biobased en duurzame materialen te bouwen aan een groenere wereld. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor de workshops via sparkmakerszone.nl/trainingen. Op zaterdag 2 december is SPARK Lab dicht.

Kijk ook bij

Swim & Dance to Fight Cancer Den Bosch-Vught

Op zondag 1 september vindt het unieke evenement Swim & Dance to Fight Cancer plaats …