Adrie Bodar uit Vught heeft een gezonde verslaving: mountainbiken. Hij mist de Leyetocht.

Liefhebbers Leyetocht moeten jaar geduld hebben

Voor de 43e keer stond de Leyetocht op de kalender van fietsevenementen. Dit jaar is er zaterdag 22 en zondag 23 augustus géén fietsfeest in Helvoirt gehouden. Het coronavirus was spelbreker. De mountainbikers en de toerliefhebbers moeten een jaar wachten. De organisatie hoopt in 2021 de fietsliefhebbers weer te kunnen begroeten, maar dan moet wel het virus verdwenen zijn.

Adrie Bodar uit Vught, de laatste jaren een vaste deelnemer aan de mountainbiketocht, begrijpt het wel, maar was niet blij toen hij op de website las dat de Leyetocht niet van start zou gaan. Bodar: “Ik had me erop verheugd. De Leyetocht heeft altijd leuke, verrassende routes. Er doen veel fietsers mee zodat er een gezellige sfeer hangt. Al die jaren dat ik aan het vertrek stond, zit de organisatie goed in elkaar. Wij maken er met vrienden van de club Team Brabant 2000 uit Nieuwkuijk steeds een gezellige dag van. Met een beetje onderlinge strijd genieten we van een mountainbiketocht in onze achtertuin. We trainen er elke dinsdag voor bij de molen in Nieuwkuijk. Nu met de coronacrisis krijgen we gelukkig steeds meer jeugdige aanmeldingen. In de buitenlucht kun je toch op afstand van elkaar trainen en vaak op techniek. Fietsen kunnen we altijd.”

Col de Gubbels
Bodar:“Van de Leyetocht vind ik de bevoorrading bij de Col de Gubbels een markant punt. Elk jaar is het een uitdaging de toppen van de puinbergen te halen. Even iets drinken en wat eten om daarna verder te gaan. Iedereen noemt dat een soort ontmoetingsplek. De Leyetocht zit ook jaarlijks in mijn programma als training voor de Bart Brentjes Challenge. Die dit jaar begin november wordt gehouden. Hopelijk gaat deze wel door. Bijna alle mountainbiketochten zijn gecanceld. Ben van plan de route van 115 km te gaan fietsen. Het is een slopende rit van zeker 6 uur, maar dan heb je ook wat.”

Volgens Adrie Bodar merk je bij de Leyetocht de aantrekkingskracht van het mountainbiken bij de jeugd. “Je ziet steeds vaker vaders en moeders met hun kinderen op de mountainbike. Vooral dames en meisjes kom je steeds vaker tegen. Kijk, de Leyetocht is geen wedstrijd. Je kunt als gezin heel handig samen de tocht fietsen. Onderweg geniet je van de natuur. Je raakt eraan verslaafd. Bovendien is het een gezonde verslaving.”

Uitdaging
“Het verbaast me ieder jaar hoe de organisatie nieuwe elementen weet op te nemen in het parcours van de Leyetocht. Vorig jaar zat tegen het einde van de tocht wat extra klimwerk bij een ondernemer dicht bij de N65. Van zoiets geniet ik. Je weet niet wat je te wachten staat. Die uitdaging trekt me erg aan.”

De organisatoren van de Leyetocht vinden het jammer dat de fietshappening niet door kon gaan. Zij houden de ontwikkeling van het coronavirus nauwlettend in de gaten. Met het oog op de voorbereidingen voor 2021: “Hopelijk kunnen we dan iedereen in Helvoirt weer begroeten.”

Kijk ook bij

Inspiratiefestival Het Verhaal van Franciscus

Ingezonden mededeling Op zondag 22 oktober houden de Franciscaanse Beweging en Stadsklooster San Damiano een …