lgglttrdhd* Wat als lezen niet vanzelfsprekend is?

1,3 miljoen mensen in Nederland zijn functioneel analfabeet en 65% is hiervan autochtoon: zij beheersen hun eerste (moeder)taal niet. Laaggeletterdheid is niet alleen een persoonlijk, maar ook een groot maatschappelijk probleem. Van 4 t/m 10 september wordt dit onderwerp tijdens de Week van de Alfabetisering extra op de kaart gezet. Ook de bibliotheek vraagt er in deze periode bijzondere aandacht voor. Naast de reguliere activiteiten die de bieb in de strijd tegen laaggeletterdheid organiseert, is in de stadsbibliotheek de hele maand september de expositie lgglttrdhd*, *lezen is niet vanzelfsprekend te zien.

“Ik ben mijn bril vergeten”
Kunstenaar Yolande Stupers laat in haar expositie geletterde Nederlanders ervaren wat het betekent als lezen niet vanzelfsprekend is. Zo creëert ze meer begrip voor laaggeletterdheid en maakt ze het onderwerp bespreekbaar. 1 op de 9 mensen kan niet voldoende lezen en schrijven om mee te kunnen draaien in de maatschappij. Voor hun omgeving weten ze dit vaak goed te verbergen. Wegens schaamte gebruiken ze smoesjes als “Ik ben mijn bril vergeten!” of “Ik heb geen pen bij me.” Tijd om het taboe te doorbreken!

(Digi)taalvaardigheden oefenen en foutloos Nederlands leren schrijven
Bibliotheek ’s-Hertogenbosch en omstreken helpt mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven op weg om actief deel te nemen aan de samenleving. Dat gebeurt in Het Taalhuis, waar mensen elkaar ontmoeten en samen oefenen met taal. Met de cursussen DigiSterker en Klik & Tik spijkert de bibliotheek mensen digitaal bij. Zo leren cursisten hoe ze met de steeds digitaler wordende overheid om kunnen gaan, of nog een stapje terug: oefenen ze met het internet in het algemeen. Leden van de bibliotheek hebben bovendien recht op twee gratis online cursussen, waarvan foutloos Nederlands schrijven er één is. Alles om geletterdheid te bevorderen, zodat niemand buiten de boot valt.

Kijk ook bij

Prinses Beatrix Spierfonds zoekt collectanten

Van 8 tot en met 14 september 2024 vindt de jaarlijkse collecte van het Prinses …