Lezing over ons zonnestelsel op 9 februari

Op donderdag 9 februari, van 14.00-16.00 uur, verzorgt Urijan Poerink een lezing over ons zonnestelsel. Locatie: De Rode Rik, Van Sonstraat 49 in Vught. Entree gratis, koffie of thee pinnen. Vrije inloop.

Ons zonnestelsel: onze zon, acht planeten, vijf dwergplaneten, honderden manen en ontelbare planetoïden en kometen. De verkenning van ons zonnestelsel kwam pas goed op gang na de lancering van de eerste ruimtevaartuigen. De maan werd al snel het belangrijkste reisdoel en sondes werden eropuit gestuurd om Mars en Venus van nabij te onderzoeken. Later kwamen ook Mercurius en de grote gasreuzen aan de beurt, gevolgd door kleine planetoïden en kosmische ijsbergen: kometen. En tot slot ook de verre dwergplaneet Pluto.

Wetenschappers zijn dus veel te weten gekomen over de rotsachtige objecten en gasreuzen in ons zonnestelsel. Zij zagen dat de planeten totaal niet op elkaar lijken en dat ook hun manen onderling enorm verschillen. Ieder hemellichaam heeft nog steeds zijn mysteries die nog lang niet ontrafeld zijn. Vandaar blijven er nog robots rondrijden op Mars, die zoeken naar water en leven (of fossielen daarvan) en staan er voor de komende decennia nog tal van missies op stapel naar alle uithoeken van ons zonnestelsel. En dan zijn er nog Elon Musk en andere ruimtevaartondernemers die hun zinnen hebben gezet op de maan en Mars. Als het aan Musk ligt, lopen binnen tien jaar aardbewoners rond op de rode planeet, die een begin moeten maken met de kolonisering van Mars.

Het object dat de meeste vragen oproept, is onze zon. Zijn gedragingen zijn nauwelijks voorspelbaar. Om die reden is een groot deel van het ruimteonderzoek aan de zon gewijd. In de lezing wordt dit alles besproken aan de hand van animaties en ongelofelijk mooie en wonderlijke foto’s die ruimteschepen van die verre werelden hebben gemaakt.

www.ouderensamen.nl

Kijk ook bij

Vijf nieuwe vaarroutes door de Zuiderwaterlinie

De Zuiderwaterlinie vertelt het typisch Nederlandse verhaal van verdedigen met water. Met vijf nieuwe vaarroutes …