Soldaten bij kasteel Stapelen (Graphic: Ruud van Nooijen)

Lezing over de militaire historie van Boxtel

Op zondag 29 oktober om 11.15 uur houdt oud-militair en amateur-historicus Ruud van Nooijen in MUBO een lezing over de militaire historie van Boxtel. Wat deed stadhouder Willem IV in Boxtel, hoe zat het met de militaire bewoning van Stapelen, Duinendaal en Jachtrust, waarom was minister-president Colijn in 1936 in Boxtel en wat betekende de Slag bij Boxtel in 1794? Op al deze vragen en nog veel meer krijgt de toehoorder het antwoord. Kortom genoeg stof voor een interessante en leerzame lezing.

In de recente geschiedenis blijft Boxtel gespaard van militair geweld. Zo wordt de Tweede Wereldoorlog redelijk ongeschonden doorstaan. Toch kan men spreken van een militaire historie van Boxtel. Boxtel wordt van oudsher doorsneden door de rivier de Dommel, is gelegen aan een doorgaande route noord-zuid en vanaf de jaren zestig van de 19e eeuw komt daar de aanleg van spoorwegen nog bij. Zelfs bij de keuze voor Boxtel als halteplaats spelen militaire belangen een rol: Oirschot wordt dan een station onthouden omdat het te dicht bij de grens met België ligt. Medio september 1936 vindt in de omgeving van Boxtel een brigadeoefening plaats, waaraan pantserwagens deelnemen. Minister-president Colijn is daarbij aanwezig om dat te aanschouwen. In de periode 1830-1839 (afscheiding van België) verblijft het complete veldleger in Noord-Brabant, ook in Boxtel. Ruim 30 jaar daarvoor vindt in 1794 de Slag bij Boxtel plaats als opmaat naar de verovering van ‘s-Hertogenbosch. Omringd door heidevelden leent Boxtel zich ook goed voor grote oefeningen en als woonplaats is Boxtel in trek bij zowel actieve als gepensioneerde militairen. Zo wordt Stapelen bewoond door een kolonel, Jachtrust door een generaal en Duinendaal door een kapitein.

Ruud van Nooijen (74) is geboren en getogen Boxtelaar. In zijn werkzame leven is hij van 1964 tot 2002 als militair in diverse functies werkzaam geweest bij het ministerie van Defensie. Door een VN-uitzending naar voormalig Joegoslavië in 1993 is hij tevens veteraan. Hij is medeoprichter van de in 2010 opgerichte Stichting Veteranen Boxtel. In 1979 is hij als secretaris lid van het bestuur van de stichting ‘Red de Toren’, die tot doel heeft de restauratie van de toren van de Boxtelse Sint Petrus Basiliek. Naast fervent fotograaf is Ruud van Nooijen amateur-historicus en als zodanig oud-secretaris van de Heemkunde Boxtel en medeoprichter en bestuurslid van de stichting ‘Cultuurgeschiedenis Boxtel-Meierij Hendrik Verhees’. Ruud heeft vele cultuur-historische artikelen op zijn naam en is als deskundige ook verbonden aan Museum Boxtel (MUBO).

De lezing begint om 11.15 uur. MUBO is open vanaf 10.45 uur en koffie/thee is gratis verkrijgbaar. Aanmelden voor de lezing is vereist en kan op info@muboboxtel.nl of telefonisch op 06-16041898. De entree bedraagt € 6, met museumkaart € 3. MUBO, Baroniestraat 18, 5281 JE Boxtel.

Kijk ook bij

Vijf nieuwe vaarroutes door de Zuiderwaterlinie

De Zuiderwaterlinie vertelt het typisch Nederlandse verhaal van verdedigen met water. Met vijf nieuwe vaarroutes …