Lezing over de das in Brabant

Op donderdag 21 juni verzorgt Natuurlijk Vught een lezing over de das in Brabant door Ton Popelier. Aanvang 20.00 uur in gebouw van de Jeugd Natuurwacht aan de Peellandstraat, inloop vanaf 19.30 uur.

In de jaren zestig raakte de das in onze omgeving nagenoeg uitgestorven. Vóór die tijd was het een algemeen voorkomend zoogdier op de zandgronden van heel Brabant, van Grave tot Bergen op Zoom. Jacht, stroperij, de explosieve groei van steden en dorpen en de teloorgang van zijn leefgebied betekende zijn doodvonnis. Begin jaren negentig hebben uitzetacties van ‘Das & Boom’ in samenwerking met Brabants Landschap ervoor gezorgd dat de das weer voet aan de grond kreeg in Midden-Brabant. Sindsdien gaat het goed met de das, volgens sommigen zelfs té goed. Toch krijgt maar een enkeling ooit een das in levenden lijve te zien. Door zijn verborgen levenswijze blijft hij voor de meesten een grote onbekende. In deze lezing wordt een kijkje gegeven in het leven van de das, door de seizoenen heen. In het tweede deel van de lezing gaat Ton Popelier uitgebreid in op de ontwikkeling van de dassenpopulatie in Brabant vanaf 1900 tot heden. Ook wordt gekeken naar wat we in Brabant en in het bijzonder rondom Vught kunnen verwachten. Want voor wie het nog niet wist, ook in Vught is de das terug. Popelier uit Schijndel is vrijwilliger bij de Werkgroep Das Midden-Brabant en bij Das & Boom. Zo’n 30 jaar monitort hij de dassenpopulatie in Het Groene Woud en hij kan daardoor veel vertellen uit eigen ervaring.

U hoeft u niet vooraf aan te melden, wel wordt bij binnenkomst een bijdrage van 2,50 gevraagd als tegemoetkoming in de kosten.

Kijk ook bij

Robotica-team Gymnasium Beekvliet wint scrimmage

Het robotica-team van Gymnasium Beekvliet (Panic Attack) is in de landelijke voorrondes van de First …