(Foto: archief Marie José Eijkemans)

Herhaling lezing ‘Kijken naar kunst van NU’ in MUBO

Op dit moment loopt in Museum Boxtel de kunstexpositie ’Uitgelicht’ met werk van zeventien kunstenaars van de Boxtelse kunstenaarsvereniging Kunstlicht 99. Wegens grote belangstelling geeft beeldend kunstenaar en kunsteducator Marie José Eijkemans op zondag 5 november om 11.15 uur nogmaals haar lezing en stoomcursus over kijken naar kunst. In deze stoomcursus komen de 17 deelnemende kunstenaars voorbij. Door hen in relatie te brengen met hun beroemde voorgangers raken we beter thuis in de hedendaagse kunst en krijgen we een breder vocabulaire dan ‘mooi of lelijk’.

Kunst is het beste medicijn tegen uniformiteit. Een kunstenaar geeft aandacht aan de observatie, het zintuiglijke. We kijken met hen mee, met een open en frisse blik, naar hun wereld. Daar zijn niet altijd woorden voor. Daarom zoeken kunstenaars naar een andere taal. Naar beelden, geluiden, vormen. Dat hebben de 17 deelnemende kunstenaars in de tentoonstelling Uitgelicht ook in grote diversiteit gedaan.

Met de lezing van Marie José Eijkemans duiken we die creatieve en vrije beeldtaal van hedendaagse kunst in. Zij plaatst de tentoonstelling Uitgelicht in een breder historisch verband. Want ook kunstenaars van Kunstlicht 99 staan op de schouders van de creatieve geesten uit de 19 en 20e eeuw, die de grenzen van de kunst hebben opgerekt. Dus buiten de lijntjes kleuren mag, schilderen op karton ook, een palet van papiersnippers of teksten in je schilderij? Waarom niet? We kijken mee naar wolken, de horizon – abstract of figuratief -, het uitzicht op een trottoir, een intiem hoekje van een atelier of naar ijle werken van robuust metaal.

Marie José Eijkemans was tot voor kort hoofd Educatie van museum De Pont in Tilburg en geeft nu als zelfstandig kunsteducator lezingen, workshops en cursussen. Hedendaagse kunst is haar specialisme. Ze is opgeleid als beeldend kunstenaar en heeft daarna nog een master behaald in Art & Architecture.

De bijeenkomst start om 11.15 uur. MUBO is open vanaf 10.45 uur en koffie/thee is verkrijgbaar. Aanmelden voor de lezing is vereist en kan op info@muboboxtel.nl of telefonisch bij Willem van Vossen op 06-16041898. De entree voor de lezing is € 6 (met museumkaart € 3). MUBO, Baroniestraat 18, 5281 JE Boxtel.

Kijk ook bij

Vughterstede verwelkomt Buurtverbinders

Samen bouwen aan een levendige gemeenschap Wat zijn ze toch allemaal aan het doen bij …