(Foto: MHM)

Lezing in DePetrus: Molukkers in Nederland

Dit jaar is het zeventig jaar geleden dat meer dan 3000 Molukse ex-KNIL-militairen met hun gezinnen vanuit Indonesië naar Nederland werden overgebracht. Bij aankomst werden zij uit militaire dienst ontslagen en ondergebracht in ongeveer vijftig kampen (woonoorden), waaronder de voormalige Duitse concentratiekampen in Vught en Westerbork.

Deze ongelukkige start zorgde voor een langlopend conflict tussen de Molukkers en hun vroegere werkgever. Henk Smeets, die in 2006 samen met Fridus Steijlen de studie ‘In Nederland gebleven’ schreef, vertelt over de bewogen geschiedenis van de Molukkers in Nederland. Hij gaat ook in op de geschiedenis van het Vughtse woonoord Lunetten, dat als kleine woonwijk nog steeds bestaat.

De lezing vindt plaats op woensdagavond 3 november in Ontmoetingscentrum DePetrus, Heuvel 2 in Vught en wordt georganiseerd door de Bibliotheek Vught, Stichting Erfgoed, Anders Bezig Zijn en het Vughts Museum. Aanvang 19.30 uur. Kosten: 7,50 inclusief een kop koffie/thee. Graag vooraf aanmelden via de website: www.abzvught.nl.

Kijk ook bij

Extra maatregelen om PI Vught en omgeving te beveiligen

Op verzoek van de lokale driehoek (Openbaar Ministerie, politie, PI Vught en gemeente Vught) heeft …