Cees Meijs voor het provinciehuis in ’s-Hertogenbosch (Foto: Peter de Koning)

Lezing ‘Het provinciehuis in de steigers’ in MUBO

Op zondag 19 november om 11.15 houdt Cees Meijs een lezing over het Brabantse provinciehuis in ‘s-Hertogenbosch. Naast beschrijvingen van dit markante gebouw langs de A2 krijgen de aanwezigen een beeld van de verbouwingen die hieraan zijn uitgevoerd. Dit alles doorspekt met persoonlijke anekdotes van de verteller. Tijdens de lezing vertelt Cees hoe het boek over het provinciehuis tot stand is gekomen. Bovendien zet hij zijn tweede boek met de titel ‘STEENGOED’ in de schijnwerpers.

Het nieuwe provinciehuis werd in 1971 in gebruik genomen. Architect Maaskant was een aanhanger van ‘Het Nieuwe Bouwen’ met veel staal, glas en beton. De nieuwste technieken werden toegepast, zowel voor het bouwen als voor de inrichting. Zo waren de ramen voorzien van dubbel glas, lang vóór de energiecrisis van 1973. Aan de inrichting werd zorg besteed, de collectie wandkleden is beroemd. Technische veroudering van het gebouw en nieuwe eisen op het gebied van veiligheid en kantoorinrichting maakten verbouwingen noodzakelijk. Inmiddels wordt het gebouw gezien als het beste werk van de architect. ‘Het provinciehuis in de steigers’ beschrijft de historie van dit gebouw in de periode 1971-2019.

STEENGOED
Na zijn pensionering liet het schrijfvirus Cees niet los. Zijn waardering voor mooie gebouwen met karakteristieke details en zijn ervaringen in het provinciehuis leidden tot het boek STEENGOED. Zijn wens is dat dit boek inspireert om zelf op onderzoek uit te gaan en plezier te beleven aan het moois dat onze gebouwde omgeving te bieden heeft. Natuurlijk komt ook Boxtel uitgebreid aan bod, zoals bouwdetails in de Stationsstraat, Fellenoord en Grote Beemd. Het boek is verkrijgbaar in de museumwinkel. Na afloop van de lezing is er gelegenheid een exemplaar aan te schaffen en is Cees bereid om dit de signeren.

Cees Meijs (70) is geboren en getogen in Boxtel. De spreker was in dienst van de provincie Noord-Brabant. Naast het werken aan verbouwingen van het provinciehuis beheerde hij de kunstcollectie. Hierdoor en door de contacten met architecten, adviseurs, bouwers en kunstenaars groeide zijn kennis over het gebouw en haar historie. Bij gelegenheden zoals de Open Monumentendag gaf hij rondleidingen in dit gemeentelijke monument. Aan het einde van zijn carrière kreeg hij het verzoek zijn kennis van het gebouw vast te leggen. Dat resulteerde in ‘Het provinciehuis in de steigers’.

De lezing begint om 11.15 uur. MUBO (Baroniestraat 18, 5281 JE Boxtel) is open vanaf 10.45 uur en koffie/thee is gratis verkrijgbaar. Aanmelden voor de lezing is vereist en kan op info@muboboxtel.nl of telefonisch op 06-16041898. De entree bedraagt € 6, met museumkaart € 3.

Kijk ook bij

Doe mee aan de huisdier look-a-like challenge!

En win een professionele fotoshoot met je huisdier, aangeboden door knapdier.nl – Fotografie Doe samen …