Lezing en tentoonstelling over ‘meneer pastoor’ in Cromvoirt, Helvoirt en Vught

Op 10 januari om 19.30 uur geeft Femke Croonen een lezing in DePetrus over ‘meneer pastoor’ in Cromvoirt, Helvoirt en Vught in de periode 1900-1975. De tentoonstelling is van 14 januari tot en met 10 maart gratis te bezichtigen in DePetrus.

Wie het leven van de Vughtenaren in de twintigste eeuw bestudeert, stuit voortdurend op de figuur van ‘meneer pastoor’. Op oude beelden van de verschillende parochies in de dorpen Cromvoirt, Helvoirt en Vught staat hij bijna altijd pontificaal afgebeeld. Joyce Tritschler-van Os en Femke Croonen hebben aan de hand van nationale en lokale literatuur en interviews met dorpsgenoten de rol van meneer pastoor nader onder de loep genomen. Dit levert een tentoonstelling én verhaal op van het rijke Roomse leven en het verval hiervan. Waar de pastoors eerst niet genoeg kerken kunnen bouwen om het kerkvolk een plaatsje te bieden, moeten zij uiteindelijk alle zeilen bijzetten om de gelovigen nog te bewegen naar de zondagsmis te komen.

Aanmelden
De lezing vindt plaats op 10 januari om 19.30 uur in DePetrus, Heuvel 2 in Vught. Je kunt je voor deze lezing aanmelden via deze link. De entree bedraagt 8 euro voor volwassenen en 4 euro voor leerlingen (op vertoon van de schoolpas). Je betaalt bij binnenkomst. Deze lezing is een co-productie van ABZ, Huis73, Vughts Museum en Stichting Erfgoed Vught.

Kijk ook bij

Swim & Dance to Fight Cancer Den Bosch-Vught

Op zondag 1 september vindt het unieke evenement Swim & Dance to Fight Cancer plaats …