Eindhoven, 8 juni 1945. Bijna twee maanden na de bevrijding van Bergen-Belsen komt een groep van tachtig overlevenden aan in Eindhoven, onder wie dit gezin. Het spontaan opgerichte Hulpcomité Bergen-Belsen riep in Het Parool de Nederlandse bevolking op om hen te helpen: “Het is heel belangrijk dat diegenen die daarvoor geschikt zijn in normale huisgezinnen ondergebracht worden, zodat zij niet in overvolle noodtehuizen moeten rondhangen of zelfs weer in een kamp opgeborgen moeten worden. (…) Voor goede vergoeding en bonkaarten kan gezorgd worden.” (Foto: Militair Gezag, afdeling Pers en Publiciteit/NIOD)

Lezing ‘De Jodenvervolging in Noord-Brabant’

Historicus Arnoud-Jan Bijsterveld geeft een lezing over Jodenvervolging in Noord-Brabant op zaterdag 15 oktober in Nationaal Monument Kamp Vught. Aanvang 14.00 uur.

Wanneer het gaat om de Jodenververvolging en de herinnering daaraan, gaat in Nederland de meeste aandacht uit naar Amsterdam. Bijna 60.000 van de 80.000 Amsterdamse Joden werden vermoord. Maar wat weten we van de andere 45.000? Hoe zat het eigenlijk in Noord-Brabant? Dat blijkt toch een ander verhaal te zijn. Arnoud-Jan Bijsterveld, bijzonder hoogleraar Cultuur in Brabant aan Tilburg University, vertelt op 15 oktober in Nationaal Monument Kamp Vught over de Jodenvervolging in Noord-Brabant. Waarin onderscheidde de vervolging van de Brabantse Joden zich van die in de rest van Nederland?
Op 28 augustus 1942 moesten honderden Brabantse Joden zich melden op (bus)stations om naar Westerbork vervoerd te worden. In september 1943 werd de provincie Noord-Brabant ‘Jodenvrij’ verklaard. Bijsterveld vertelt wat er voor en tijdens de bezetting gebeurde met de ruim 2300 Joodse Noord-Brabanders. De lezing sluit aan op de expositie ‘De Jodenvervolging in foto’s’ (t/m 8 januari 2023).

Het andere verhaal
Sinds juni 2022 leidt Bijsterveld het project ‘Het andere verhaal van Noord-Brabant en de Noord-Brabanders in de Tweede Wereldoorlog’ van Brabant Remembers en Erfgoed Brabant. Hij schreef in 2020 het boek ‘Ons huis. Op zoek naar een Joodse familie in Tilburg’ over de familie Polak die tot 1941 in zijn eigen huis woonde.

Reserveren
De toegang voor de lezing is inbegrepen bij de entree; reserveren is mogelijk via nmkampvught.nl. Met Museumkaart is de toegang 3 euro.

Expositie
De expositie ‘De Jodenvervolging in foto’s. Nederland 1940-1945’ brengt een donkere periode in beeld en is samengesteld door het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies in samenwerking met het Joods Cultureel Kwartier. Voor het eerst zijn ook de foto’s te zien van het transport met Joden vanuit Vught op 23 mei 1943 – en het verhaal erachter. De foto-expositie is in NM Kamp Vught te bezoeken tot en met 29 januari 2023. Er worden meer lezingen georganiseerd die aansluiten bij de expositie. Op zondag 6 november vertelt auteur Fred Menko over zijn boek ‘Veertien kinderen. De geschiedenis van mijn Joodse familie’ in het kader van deze expositie. De invulling van de derde lezing in januari wordt nog bekendgemaakt.

Kijk ook bij

‘Kampong Lunetten’ een jaar na de première opnieuw in de Speeldoos

Film over het laatste Molukse woonoord van Nederland Op 21 maart 1951 arriveert de boot …