Erik Withaar (l), Yannic van Daele en wethouder Toine van de Ven

‘Lezen is als een spier’

“Wie wil er een stukje taart?” Leesconsulent Yannic van Babel deelt zogenaamde taartjes uit aan alle aanwezige kinderen en ouders op IKC De Avonturier in Vught. Ze heeft net het prentenboek Ssst! De tijger slaapt! voorgelezen in de schoolbibliotheek van de school. Een speciaal voorleesfeestje, want op woensdag 25 september bezocht wethouder Toine van de Ven de schoolbibliotheek. Om eens te praten met de school en Babel over het belang van leesplezier en lezen voor de ontwikkeling van kinderen. Met een prominente plek in het atrium van de school is het niet mis te verstaan dat De Avonturier inziet dat lezen belangrijk is.

De Avonturier is pas een jaar open en biedt onderdak aan de gefuseerde basisscholen De Wieken en De Baarzen, kinderopvang Partou en peuterspeelzaal De Schatkamer. De collectie van de schoolbieb is van twee schoolbiebs samengevoegd én krijgt binnenkort door een financiële bijdrage van de gemeente een upgrade naar een nog aantrekkelijkere collectie van vijf boeken per leerling. “We hebben een mooie taalrijke omgeving op een aantrekkelijke plek gecreëerd”, aldus de directeur van De Avonturier, Erik Withaar. Binnenkort kunnen kinderen zélf hun boeken lenen met een nieuw apparaat dat ook door de gemeente is gefinancierd. Yannic: “Nu gaan de kinderen nog op vaste momenten naar de schoolbieb en worden de boeken gescand door vrijwilligers, straks kunnen ze dat zelf doen. Dat biedt ook kansen voor de vrijwilligers, zij hebben dan nog meer ruimte om met de kinderen in gesprek te gaan over boeken en lezen. Daar scholen wij de vrijwilligers dan ook in.”

Lezen moet je trainen
Eric Miltenburg is als leerkracht verbonden aan De Avonturier en onderstreept ook het belang van de schoolbieb. Er wordt regelmatig gebruikgemaakt van de collectie door boeken uit de schoolbieb te gebruiken voor een opdracht in de klas. Of leerlingen die al voorbij het hoogste AVI-niveau zijn pakken een boek uit de schoolbieb om vrij te lezen. “Je ziet ook dat kinderen zich thuis voelen in de bieb. Iedereen hangt, zit of ligt er op zijn of haar eigen manier ontspannen bij.” Dat geeft ook aan dat lezen dus plezierig moet zijn. Leesplezier staat voorop, alleen dan blijven kinderen lezen en ontwikkelen zij zich verder. En lezen kun je niet verleren, maar het kan wel verslappen. Belangrijk is dus om te blijven lezen. “Lezen is dus eigenlijk een spier”, zegt Yannic. En die spier moet getraind worden. Daar is dit gezelschap het in elk geval over eens.

Kijk ook bij

Volkskerstzang in ‘Het Huis van Brabant’

Op zondag 11 december a.s. zal voor de 32e keer de Volkskerstzang (VKZ) plaatsvinden in …