Het monument van Marianne Vos in Eethen als eerbetoon aan deze sportvrouw ligt op de route van de Leyetocht 2018. Ontwerp sculptuur: Pim Wever, beeldend kunstenaar uit Vught.

Leyetocht naar het land van Marianne Vos

Dit weekend staat Helvoirt in het teken van ‘De Leyetocht’. Met een mountainbiketocht op zaterdag 18 augustus over drie keuzeafstanden. Een dag later staat een toertocht op zondag 19 augustus met zes keuzeafstanden op de rol. Waar gaat het dit jaar heen, is de vraag voor velen. De 41ste toertocht bezoekt met zijn langste afstanden het land van Marianne Vos tussen Maas en Waal. De gezinstochten gaan naar Giersbergen en Kaatsheuvel in de Loonse en Drunense Duinen.

De 12de mountainbiketocht over 30 of 40 of 50 km laat dit jaar de bestaande mountainbikeroute door de Loonse en Drunense Duinen links liggen. Reden hiervan is de opstelling van Natuurmonumenten. Zij willen geld zien van de deelnemers en vrijwilligerswerk willen ze daar niet belonen. Daar werkt de Leyetocht niet aan mee. Niettemin staat er een mooie route op papier voor de stoere mountainbikers. Zij kunnen de trappers geselen, het stuur krom trekken en bij de firma Gubbels in Helvoirt de puinberg beklimmen. Hierna is er eten en drinken voor de volharders. Onderweg komen de deelnemers voor verschillende verrassende, natuurlijke hindernissen te staan. Dit jaar is er een eerste bevoorrading in Nieuwkuijk en daarna pas de tweede bij Gubbels. Het vertrek en de finish zijn bij HelvoirThuis.

Toertocht
De twee kortste toertochten op zondag over 25 en 39 km gaan dit jaar over de fietspaden in de Loonse en Drunense Duinen. De Leyetocht van 25 km brengt een bezoek aan Giersbergen, een gehucht van ruim 750 jaar oud op balscheutafstand van Helvoirt. Daar staat de koffie warm bij hotel herberg D’n Dries. De 39- en 50km-route hebben een stop bij café De Roestelberg in Kaatsheuvel. Eerder is er een stop voor de 50 en 75 km in Waalwijk bij café ’t Snoekske. Dan zijn er de twee routes voor de ‘asfaltridders’ over 100 of 150 km. Die bezoeken het land van Marianne Vos. De langste afstand doet Zaltbommel aan en rijdt lange tijd over de dijk bij de Waal en de 100 km volgt de routepijlen door het dorp Babyloniënbroek, de woonplaats van de voormalige Olympische kampioen Marianne Vos. Al deze deelnemers maken gebruik van een gratis veerpont vanuit Dussen naar Sprang Capelle. Dussen is ook de rustplaats voor de 75km-route. Die fietst Joke van Geel (84) uit Helvoirt op een fiets zonder ondersteuning samen met haar kleinkinderen. Door te fietsen kan je heel oud worden, is haar motto. Een reden voor de goedlachse Joke om vaak met de fiets boodschappen te doen en familie en bekenden te bezoeken.

Starttijden
De Leyetocht start en finisht bij HelvoirThuis. Op zaterdag gaan de mountainbikers op pad tussen 08.00 en 10.30 uur. Zij hebben de keuze uit 30-40-50 km. Op de zondag mogen de renners voor 100 en 150 km weg tussen 07.30 en 09.00 uur; deelnemers aan de 75 km kunnen starten tussen 08.30 en 11.00 uur. De fietsers van de 25, 39 en 50 km beginnen aan de tocht tussen 08.30 en 12.00 uur.

Kijk ook bij

Prinses Beatrix Spierfonds zoekt collectanten

Van 8 tot en met 14 september 2024 vindt de jaarlijkse collecte van het Prinses …