Foto: archief Leyetocht

Leyetocht Helvoirt aan verandering onderhevig

Jeugdhuis D’n Inbreng in Helvoirt is de nieuwe start- en finishlocatie van De Leyetocht in 2020. Dat is niet de enige verandering bij het fietsfeest. De datum is verschoven van het derde weekeinde in augustus naar zaterdag 22 en zondag 23 augustus. De derde verandering is de mogelijkheid om de toertocht op zowel zaterdag als zondag te kunnen fietsen met keuze uit de zes bekende afstanden.

Het huidige parkeerterrein bij het HelvoirThuis fungeert al vier jaar als evenementterrein bij de Leyetocht. De organisatie vindt dit te klein voor haar plannen. Zij denkt met Jeugdhuis D’n Inbreng en de nabijgelegen Rolschaatsbaan beter uit de voeten te kunnen. Verhuizen doet Brabants populaire fietstocht met duizenden deelnemers ook met de datum. Niet op de derde zondag van augustus zoals zij al jaren promoot, maar een week later is het fietsfeest gepland op zaterdag 22 augustus en zondag 23 augustus 2020. Mits het coronavirus de Leyetocht niet in de wielen rijdt.

Ronde van Spanje
Reden van datumverschuiving is de Ronde van Spanje. Die heeft op zaterdag 16 augustus een etappe van Den Bosch naar Utrecht. Een dag later, op zondag, staat een etappe Breda-Breda op de kalender. De Leyetocht vreest dat de meeste wielerliefhebbers naar dit internationale fietsevenement gaan kijken om de fietsvedettes van nabij te bewonderen en de Leyetocht links laten liggen.

Twee keer Leyetocht
Dit jaar is er voor het eerst in de 43-jarige geschiedenis van de Leyetocht op zaterdag en zondag de Leyetocht met zes keuzeafstanden te fietsen. De deelnemers kunnen kiezen uit 25, 39, 50, 75, 100, 150 km. Nu kunnen de deelnemers kiezen welke dag, zaterdag of zondag, ze de Leyetocht willen fietsen. De mogelijkheid is ingegeven door de Leyetocht in 2019 toen het de zondagmorgen de voorspelde regen met emmers naar beneden kwam. “De routes zijn klaar, waarom laten we de fietsliefhebbers niet kiezen tussen zaterdag of zondag”, zo redeneerde het bestuur van de Leyetocht.

Mountainbiken
De 14e mountainbiketocht op zaterdag 22 augustus met de afstanden 30, 40, 50 km en de toertocht op zaterdag met zes keuzeafstanden vragen meer ruimte bij het startpunt, maar ook bij de finishlijn. Die is er op de Rolschaatsbaan in Helvoirt. Daar wil de Leyetocht gebruik van maken. Nu komt de afspuitplaats nabij de finishlijn te staan. In voorgaande edities was deze op een andere locatie gesitueerd. De Leyetocht verwacht dat dit de sfeer ten goede komt. Ook de startplek krijgt extra aandacht bij de mountainbikers.

Col de Peijnenburg
De ATB-route staat al in hoofdlijnen op papier met opnieuw stukken route waarvan de Leyetocht niet eerder gebruikmaakte. De werkgroep, die zich daarvoor inzet, is ermee in haar nopjes. In de route zit natuurlijk de Col de Gubbels, een scherprechter, zo halfweg de slopende langste afstand. Voor de tweede maal is er een geduchte kuitenbijter bijgekomen onder de naam van Col de Peijnenburg op Vughts grondgebied.

Kijk ook bij

Het Mooie Kinderboekenfestival 13 juni in Verkadefabriek

Deze zomer komen de mooiste kinderboeken weer tot leven tijdens Het Mooie Kinderboekenfestival, 13 juni …