Penningmeester Frans van Laarhoven (rechts): "Noodgedwongen verhuist Leyetocht naar juli dit jaar.” Links Willy Bergman, vrijwilliger bij de Leyetocht. (Foto: archief Leyetocht.)

Leyetocht dit jaar vóór de grote vakantie

Al meer dan veertig jaar is de Leyetocht in augustus en begroet Helvoirt de fietsliefhebbers. Dit jaar is de 44e Leyetocht vóór de grote vakantie van de scholen en de bedrijven. In het weekeinde van zaterdag 16 en zondag 17 juli is het vooral fietsen wat de klok slaat vanuit jeugdhuis d’n Inbreng in Helvoirt. Het vervroegen van de datum heeft te maken met juist de grote vakanties van de scholen.

De schoolvakanties dit jaar zijn vroeg in augustus. Dan is iedereen met vakantie. Ook de vrijwilligers bij de mountainbiketocht van zaterdag. Daarmee zijn er te weinig vrijwilligers om de route uit te stippelen. Dat is de belangrijkste reden om de Leyetocht in juli te houden.

Fietsweekeinde
Een tweede argument om een andere datum te zoeken, komt uit de hoek van een fietsweekeinde op zaterdag en zondag. “Handig voor het opbouwen en weer afbreken om het in een weekeinde te doen. Anders moet je twee keer dranghekken laten bezorgen en ophalen. Dat kost extra geld. Zo zijn er meer zaken die dubbele kosten met zich meebrengen als je de twee dagen niet bij elkaar houdt. Niet zo handig”, laat penningmeester Frans van Laarhoven weten.
Met de keuze voor een nieuwe datum komt de Col de Gubbels voor de mountainbiketocht weer in beeld. Directeur Harry Gubbels laat aan alle grote machines in de vakantieperiode groot onderhoud plegen. Dan kunnen daar geen sportievelingen tussendoor sjezen. Dus de Col de Gubbels is nu, tijdens de nieuwe datum van zaterdag 16 juli, weer wél opgenomen in de route en is er de bekende bevoorrading van eten en drinken op de werf bij het wegenbouwbedrijf. Dat zou in augustus niet het geval zijn.

Toertocht
Voor zondag 17 juli staan er toertochten, inclusief een gezinstocht, op de rol van 25, 39, 50, 75 en 100 km. Dit jaar geen route over 150 km. Volgens penningmeester Frans van Laarhoven een te grote kostenpost voor het lage aantal deelnemers gedurende de laatste jaren. Meer info op de site van de Leyetocht: www.leyetocht.nl.

Kijk ook bij

Vughterstede verwelkomt Buurtverbinders

Samen bouwen aan een levendige gemeenschap Wat zijn ze toch allemaal aan het doen bij …