Leuk om te weten; de historie van de rugzak

Ingezonden mededeling

Wie heeft er geen rugzak? Rugtassen zijn een van de meest gebruikte tassen ter wereld. Voor school, voor vakantie maar ook voor werk of dagelijks gebruik. Was de rugzak vroeger alleen voor studenten en alternatievelingen, vandaag de dag is het een mode-item waar mannen en vrouwen niet meer omheen kunnen. Leuk dus om eens te weten waar de rugzak eigenlijk vandaan komt.

Terug naar 1922
Voor de historie gaan we terug naar het jaar 1922. Het was dat jaar op 31 juli dat de Amerikaan Lloyd F. Nelson in Seattle patent aanvroeg op zijn ontwerp van de rugzak. Nelson had een paar jaar daarvoor een reis gemaakt door Alaska. Tijdens deze reis had hij uiteraard spullen te vervoeren. Hij gebruikte hiervoor de zogenaamde ‘Inuit’, een tas die was gemaakt van twee stokken en het vel van een zeeleeuw. Misschien goed bedacht, maar niet bepaald comfortabel. Na zijn reis besloot Nelson om zelf een betere versie te maken. Hij voegde een houten frame toe aan de rugzijde van de tas waardoor het gewicht beter verdeeld werd. Op zich al een hele verbetering, maar prettig tillen was het nog niet. Daarom plaatste hij ook kussentjes aan deze rugzijde zodat de rugzak een stuk comfortabeler zat.

In het begin trok zijn ontwerp niet zo veel aandacht. Niet veel mensen gingen toen nog wandelen of maakten reizen. In de jaren dertig veranderde dat toen de tas van Nelson ineens in gebruik werd genomen door Amerikaanse instanties als het leger en de brandweer.

Nu bijna een eeuw later is de rugzak hipper dan ooit en niet meer weg te denken. Diverse leveranciers sprongen in de markt en maakten deze tassen in diverse soorten en maten. Enkele bekende merken zijn bijvoorbeeld de Kipling rugzak en de Tommy Hilfiger tas

Materialen
Nu er meerdere (zelfs veel) leveranciers zijn van rugzakken, zijn ook de materialen divers. Waren er in de tijd van Nelson alleen rugzakken van zeeleeuwvel, nu zijn ze er in materialen als leer, suède, eco-leer en kunstleer. Er zijn rugzakken in canvas, katoen, eco-linnen en nylon of van polyester, polyamide polyethyleen, PU en PVC. Ook zijn er milieubewuste tassen van zogenaamd recycle materialen.

De rugzak anno nu
Niet alleen was het voor fabrikanten noodzakelijk om nieuwe stoffen en designs op de markt te brengen, het was ook nodig om echt met de tijd mee te gaan. Doordat de rugzak ook populairder werd onder oudere studenten, zakenlui en voor vakanties, gingen fabrikanten denken aan het veiliger maken van de tassen, het milieubewuster omgaan met materialen en het toevoegen van extra snufjes die helemaal thuishoren in deze tijd. Zo zijn er tegenwoordig tassen met een USB oplaadpoort, een sleutelhanger in de tas en bekerhouders. Ook zijn ze er in waterafstotend materiaal zodat je je kostbare spullen droog van a naar b kunt brengen.

En wat dacht je van de vorm, ook die is met de tijd wel iets veranderd. Niet alleen in maten voor verschillende lengtes en leeftijden, ook qua vorm is er veel keuze. Ga je voor vierkant, ovaal of rond? Wordt het model simpel of met veel tierelantijntjes? Ga je voor gekleurd, gekke printjes of effen? Er is zoveel keuze dat er voor iedereen wel een geschikte rugzak te vinden is. Er zijn speciale laptoprugzakken, luierrugzakken of sportrugzakken. Wil je meer? Ook dat kan. Naast de rugzakken voegen fabrikanten vaak andere portemonnees of een clutch toe van hetzelfde materiaal en dezelfde looks om zo een serie te creëren.

Kijk ook bij

Zwarte handel en zware straf: de precaire toestand in Kamp Vught

Voedsel achterhouden voor fuifjes van het personeel, sigaretten voor veel geld verkopen aan bewakers of …