Let op: diefstal tijdens slapen op het strand niet verzekerd

Ingezonden mededeling

Ga je naar het strand met een dure fotocamera in je leren rugzak en val je in slaap? Dan heb je pech bij diefstal, want dat valt onder ‘onvoorzichtig gedrag’ en dat betekent dat de reisverzekering de schade niet hoeft te vergoeden.

Dat komt naar voren uit een niet-bindende uitspraak van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifid. Wat was er precies aan de hand?

Tas weg 
De verzekerde, een man, bevond zich op een strand op Gran Canaria. De man had zijn waterdichte rugzak met daarin een tablet en mobiele telefoon onder zijn parasol geplaatst, bij het hoofdeinde. De tas werd gestolen. Rond halfdrie zag de verzekerde hem voor het laatst. Na het middageten moet de man in slaap zijn gevallen, iets wat hem vaker gebeurt na het eten. Toen hij weer wakker werd, ontdekte hij dat zijn tas weg was. De verzekeraar wil de schade, geschat op ongeveer 1800 euro niet uitkeren, vanwege het feit dat de man niet goed op zijn spullen heeft gelet.

Binnen handbereik 
De verzekerde is het daar niet mee eens en geeft bij de Geschillencommissie aan dat hij juist heel erg voorzichtig is geweest. De dure spullen bevonden zich weliswaar niet in een anti diefstal rugzak, maar wel in een afgesloten tas die binnen handbereik stond. Op het strand zijn volgens de man niet veel andere opties. Vandaar dat de diefstal wat hem betreft niet zijn schuld is. Bovendien wordt in de poliswaarden niets gezegd over je bagage in het zicht houden. Iets wat natuurlijk niet lukt als je slaapt.

Voor het grijpen 
Echter, de tas kon zomaar worden meegenomen en daarom is de Geschillencommissie het niet eens met de verzekerde. Ook vertelde de man dat hij na het eten vaak slaperig is. Hij was zich dus terdege bewust van het feit dat hij in slaap kon vallen en het zicht op zijn dure spullen zou kunnen verliezen. Vandaar dat de commissie vindt dat de man beter op zijn spullen had moeten letten. De verzekering hoeft de diefstal niet te vergoeden.

Kijk ook bij

Maak eens een ommetje: Jagershagen en Sparrendaal

Wandelen over grotendeels onverharde paden, dicht bij huis genieten van natuur en landschap. Dat kan …