Lekker muziek maken, daar gaat het om!

Op basisschool De Leydraad in Cromvoirt is muziekonderwijs al zo’n drie jaar een belangrijk onderdeel van het programma op de school.

Directeur Mayke van Drunen: “Muziek is op onze school meer dan alleen muziekles. Muziek maakt kinderen vrolijk en ontspannen. We zien muziek als een unieke verbinder in Cromvoirt tussen de school en de inwoners van ons dorp. Zo nemen we ook al jaren graag deel aan de muzikale activiteiten van de Cromvoirtse fanfare. Dit schooljaar hebben we er nog een stapje bij gedaan. Onze leerlingen leren dit jaar muziek maken op echte instrumenten en dat doen we in De Noot, het gebouw van de Cromvoirtse fanfare. Met behulp van een muzieksubsidie en met hulp van de fanfare krijgen onze leerlingen in groep 5/6 trompet- en tromboneles. Groep 3 en 4 houdt zich bezig met slagwerk. Op grote emmers leren ze de maat slaan op hippe muzieknummers en groep 7 en 8 zijn bezig met melodisch slagwerk, zoals een pauk, xylofoon, klokkenspel en marimba. Deze instrumenten worden vaak gebruikt in de fanfare, maar ook in popnummers hoor je ze af en toe. Wat zou het leuk zijn als al onze leerlingen ook in de Cromvoirtse Fanfare gaan spelen, maar dan moeten ze nog wel even wat meer oefenen!”
Kiki, een leerling uit groep 6, vertelt enthousiast: “Kijk, dit is mijn trompet. Die mag ik mee naar huis nemen om er zelf verder op te oefenen. Het blazen is het moeilijkste. Ook leer ik hoe ik muzieknoten moet lezen. Met elkaar muziek maken is gezellig en als we met z’n allen blazen, gaat het supergoed.

Cromvoirtse fanfare
Willem Gerritsen verzorgt samen met Stefan Danckaert de trombone- en trompetlessen aan groep 5 en 6. Willem is als docent verbonden aan MDM in Vught: “Het is heel leuk om tromboneles te geven aan een hele klas. De bedoeling van de lessen is kennismaken hoe je op de trombone moet spelen. In de les leren leerlingen van De Leydraad ook noten lezen en liedjes zingen. Tegen de kerst kunnen ze drie eenvoudige liedjes spelen en hoop ik dat de coronamaatregelen het weer toelaten om een uitvoering voor de ouders te geven. Mocht dat niet lukken, dan kunnen we het vast wel op film vastleggen, want muzieksucces moet je vieren!”

Muziekdocent
Sandra is muziekdocent op De Leydraad: “Ik geef in alle groepen van de school muziekles. Door structureel muziekonderwijs aan te bieden, maken alle leerlingen hun eigen muzikale ontwikkeling door op onze school. Onze jongste leerlingen zijn nog volop bezig met hun auditieve ontwikkeling. In deze fase maken wij leerlingen spelenderwijs bewust van geluid en stilte, klank, melodie, ritme, tempo en dynamiek. Oudere leerlingen leren om muzikale concepten zoals ritme en toonafstanden te benoemen en te noteren. Muziek krijgt dan steeds meer betekenis voor hen en draagt positief bij aan hun cognitieve, sociaal-emotionele en creatieve ontwikkeling. Ook voor taalontwikkeling is muziek belangrijk. Taal heeft net als muziek een ritme, klanken, een melodie. We doen ook heel hippe dingen hoor, zoals muziekjingles maken op de iPad.” Door samen te werken met de Cromvoirtse Fanfare, Beat it muziekeducatie en MDM (Muziek, Dans en Musical Vught), houden ze de muziek er in Cromvoirt in!

Kijk ook bij

Expositie Joris van Spaendonck bij Van Loon Galleries

Van Loon Galleries organiseert een expositie met schilderijen van Joris van Spaendonck. De expositie is …