Leerlingen Maurick College gaan met BN’er uitdaging aan

Drie boeken lezen gedurende de komende zes maanden, dat is ‘De Weddenschap’, een leescampagne voor het (v)mbo. Voor boekenwurmen een fluitje van een cent maar voor anderen een hele opgave. Zo ook voor gitarist, componist en producer Memru Renjaan, hij leest zelden maar wil daar de komende tijd verandering in brengen en gaat daarmee de uitdaging aan met de Vughtse leerlingen.

Door Lucien de Groot

In een altijd sfeervolle DePetrus zijn de derdeklas leerlingen samengekomen voor een bijzonder moment. Als een van de drie landelijke startpunten heeft Vught 4 november een officiële kick-off waarbij leerlingen en hun leescoach ‘De Weddenschap’ ondertekenen. Docent Nederlands mevrouw Swinkels geeft aan dat lezen je woordenschat vergroot, je inspireert en je laat ontspannen. Wethouder Van de Ven vertelt over zijn voorkeur voor historische verhalen, maar adviseert de leerlingen vooral op zoek te gaan naar hún drie perfecte boeken.

Bescheidenheid en motivatie
Dan komt Memru Renjaan naar voren, vanaf het voormalig altaar vertelt hij dat hij vroeger graag in de kinderbijbel las. Uit een vragenvuur van de leerlingen blijkt dat hij voor deze uitdaging boeken over de Tweede Wereldoorlog gaat lezen. Hij geeft aan leestijd te zullen vinden door minder op Instagram te zitten en ook steun aan de leerlingen te zullen hebben wanneer hij motivatie nodig heeft. De bescheiden BN’er – hij speelde in de band van Anouk en werkt onder andere met Robbie Williams, Gers Pardoel en Kenny B – voelt zich direct meer op z’n gemak wanneer hij zijn gitaar erbij pakt. Met virtuoos gespeelde fragmentjes en riffjes weet hij iedereen direct te boeien. Hij vertelt verder over inspiratie, creativiteit en jezelf doelen stellen.

Het slotakkoord is voor Nan van Schendel, directeur van Huis73: “Mooi te zien hoe bibliotheek en cultuur hier weer bij elkaar komen.” Ook zij drukt de leerlingen op het hart boeken te kiezen die aansluiten bij hun interesses. Na de ondertekening en de groepsfoto vertrekken de leerlingen enthousiast en gemotiveerd. Ook omdat de klas die het eerst de uitdaging heeft voltooid, getrakteerd wordt op een snackwagen bij de school!

Kijk ook bij

Lezing ‘Portretten uit de Bourgondische en Habsburgse tijd’

Op 8 februari geeft Joyce Tritschler-van Os een lezing in DePetrus over portretten uit de …