“Leefbare buurten met ruimte voor ontmoeting”

Gedreven, goedlachs en ruim drie weken de nieuwe directeur-bestuurder van woonstichting Charlotte van Beuningen in Vught. Martine Verheijen (48). Ze studeerde bouwkunde in Eindhoven en is zeer breed geïnteresseerd. Assetmanagement loopt als een rode draad door haar carrière. Assetmanagement is de internationale term voor het optimaal beheren van kapitaalgoederen (assets) die van waarde zijn voor een organisatie. Zij begon hiermee bij ING Vastgoed en zat voor haar werk een half jaar in Praag waar ze meehielp een fonds op te bouwen. Een fijne start.

Door Ada Imming

“Na zo’n zes jaar werd het tijd voor iets nieuws en ging ik werken voor Lips Capital Group in Vught waar ik de rechterhand was van eigenaar Roger Lips. We waren met 40 mensen en we deden beleggingen, ontwikkelingen en aankopen en verbeteringen van vastgoed. Het was heel divers”, vertelt Martine Verheijen. “Ik kwam tot de conclusie dat ik het fijn vond om mensen te helpen en ben zelfstandig coach geworden. In Utrecht richtte ik een praktijk op en deed daarbij nog freelance assetmanagement.”

Vastgoedcrisis
In 2008 begon de financiële/vastgoedcrisis. Corporaties maakten fouten en deden vreemde dingen, zoals een schip kopen om daar een hotel, een restaurant en dergelijke in te realiseren. Er kwam een parlementair onderzoek, genaamd parlementaire enquête Woningcorporaties. Daar kwam voor Verheijen assetmanagement weer om de hoek kijken. “Het geld van woningcorporaties moest beter worden ingezet. Niet alléén veel woningen bouwen, maar het ook beter doen voor de bewoners. Slim investeren om zoveel mogelijk bewoners te helpen.”

Grote organisatie
“Toen ben ik in aanraking gekomen met woningcorporaties. Ik werkte samen met bureau voor advies en management TwynstraGudde. Ik heb assetmanagement opgezet en uitgerold. Zo deden we ook een pitch [korte presentatie van jezelf om opdrachtgevers te overtuigen van jouw idee. AI] bij woningcorporatie Portaal, met het hoofdkantoor in Utrecht en vestigingen in Leiden, Amersfoort, Arnhem en Nijmegen. Van het een kwam het ander en ik kwam bij Portaal in dienst en was verantwoordelijk voor Arnhem en Nijmegen op het gebied van vastgoed. Ik werd medemanager naast de manager volkshuisvesting en had eveneens contacten met stakeholders [belanghebbenden AI]. Dat heb ik bijna tien jaar gedaan. Dat was een heel grote organisatie en daar kwam ook veel bestuurlijk werk bij kijken.”
Martine Verheijen vindt het heel fijn dat ze nu kleinschaliger kan gaan werken met de stakeholders dichtbij. “Een dorpsgevoel, dat bevalt me wel. Ik woon in Rosmalen, dat is ook lekker dichtbij.”

Veel gesprekken
Verheijen gaat beginnen met veel gesprekken met medewerkers, wethouders en de vorige directeur-bestuurder Charlotte Beukeboom die nu bestuurder is bij de Bossche woningcorporatie Zayaz.
“Ik ga intern wat verbeteringen aanbrengen maar het aantal mensen is prima en de afdelingen zijn prima. We gaan kijken hoe we elkaar gemakkelijk kunnen vinden. Er ligt sinds twee jaar een heel mooi ondernemingsplan waar ik mee aan de slag kan. De focus ligt op de woningzoekenden van Vught en de prestatieafspraken met de gemeente. In de huidige prestatieafspraken leggen de partijen vast wat de plannen zijn voor het woningbeleid tot 2025.
We kijken hoe we aan de vraag kunnen voldoen door nieuwbouw op nieuwe locaties, maar ook door verdichting van het eigen bezit. Passende woningen voor iedereen in leefbare buurten waar ruimte is voor ontmoeting”, is het adagium van Martine Verheijen.
“Maar ik ga eerst de verschillende partijen aanhoren zoals welzijnsorganisaties en zorgpartijen, want we kunnen het niet alleen.”

Kijk ook bij

De beste accessoires voor je telefoon

Advertorial Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een smartphone. Alleen een smartphone hebben met een oplaadkabel …