Lange, moeilijke weg van PI Vught naar rechtbank

Nieuw meldpunt voor risico’s en overlast bij vervoer gedetineerden

Het lijkt soms aan de orde van de dag: snelle, donkere limousines en terreinvoertuigen, die met zwaailicht en sirene door Vught snellen. Een lawaaiige helikopter hangt boven de colonne en volgt het transport vanuit de lucht. In de auto’s: gedetineerden uit de PI Vught onderweg naar hun proces in een beveiligde rechtbank ergens in Nederland. De reis is tot in de puntjes voorbereid, maar verloopt nooit zonder risico’s en overlast in de omgeving. Ervaart u dat ook? Meld het dan op het nieuwe meldpunt van gemeente, PI, politie en justitie: veiligheid@vught.nl. Want om het probleem op te lossen, moet het eerst goed in kaart worden gebracht.

Aan het einde van de Lunettenlaan ligt de Penitentiaire Inrichting Vught (kortweg: de PI Vught). Een groot en belangrijk instituut, dat een belangrijke bijdrage levert aan een veilige samenleving. Bovendien is het een welkome en gewaardeerde werkgever, waarmee de samenwerking goed en soepel verloopt. De gemeente Vught is dan ook trots op zijn PI.

Het complex huisvest zo’n 670 gedetineerden. Een kleine groep verblijft in de Extra Beveiligde Inrichting. In deze EBI, tot nu toe de enige in Nederland, verblijven de gedetineerden met een hoog vluchtrisico. Voor hun strafproces zijn deze gedetineerden aangewezen op een beveiligde rechtbank. Omdat de PI Vught geen beveiligde rechtbank heeft, moet iedere gedetineerde elke procesdag naar zo’n rechtbank vervoerd worden. Met alle risico’s en overlast van dien.

Lees het volledige artikel in Het Klaverblad van 13 oktober. Dat kan ook online; klik hier.

Kijk ook bij

Laat u verleiden door Hanneke Gommers

‘Pats!’ expositie in DePetrus Van 8 tot en met 24 juli zijn de bijzondere schilderijen …