Kind maakt foto van de feestrok (Foto: Iris Vetter Photography)

Lancering podcast ‘Oorlog, vrede en vrijheid’ met grote feestrok

“Verdriet. Ruzie. Niet boos tegen elkaar doen. Dat je mag zwaaien naar de buren.” Zomaar een greep uit wat de woorden oorlog, vrede en vrijheid betekenen voor leerlingen op een basisschool. Bibliotheek Vught, onderdeel van Huis73, maakte met podcastmaker Marcia Sandee en leerlingen van De Springplank, De Koningslinde en De Schalm de podcast ‘Oorlog, vrede en vrijheid’.

De podcast werd ontwikkeld in het najaar van 2019, toen het 75 jaar geleden was dat Noord-Brabant werd bevrijd. Om meer bekendheid te geven aan de podcast, ging Huis73 een samenwerking aan met Nationaal Monument Kamp Vught. Op vrijdag 25 juni 12.00 uur onthullen Jeroen van den Eijnde, directeur van NM Kamp Vught, en Nan van Schendel, directeur Huis73, een grote raamsticker bij de entree van het museum. Met een QR-code kunnen bezoekers en voorbijgangers fragmenten beluisteren van ‘Oorlog, vrede en vrijheid’. Van Schendel: “De podcast maakt duidelijk dat grote begrippen als oorlog, vrede en vrijheid voor kinderen betekenis krijgen als ze er met hun eigen verbeelding woorden aan geven. Zo mooi en ontroerend om naar te luisteren.”

De lancering van de podcast wordt gecombineerd met de plaatsing van een 4 meter hoge feestrok op het voorterrein van Nationaal Monument Kamp Vught. Deze enorme feestrok is gemaakt ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid en was eerder elders in Vught te zien. Scholieren, hun ouders en opa en oma’s uit Vught bewerkten 1400 lapjes met een persoonlijke boodschap naar een idee en ontwerp van kunstenares Judith Abels, hierin gesteund door Plaza Cultura en de gemeente Vught. Een authentieke naoorlogse vrijheidsrok van verzetsstrijder Mies Boissevain-van Lennep is te zien in de tentoonstelling ‘Mode op de bon’, die is ontwikkeld door het Verzetsmuseum Amsterdam. Directeur Jeroen van en Eijnde: “De feestrok is een kleurrijke eyecatcher voor de expositie, die vanwege de lange sluiting van ons museum pas sinds kort te zien is. Mooi dat dit product van een gezamenlijke Vughtse inspanning nu weer te bewonderen is voor de duizenden bezoekers uit alle delen van ons land, die wij de komende maanden ontvangen.”

Over de feestrok
Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, gaat Mies Boissevain-van Lennep met haar hele gezin in het verzet. De prijs voor dat verzetswerk is hoog: twee zonen worden gefusilleerd, man Jan wordt vermoord in concentratiekamp Buchenwald en zelf overleeft Mies de kampen in Vught en Ravensbrück ternauwernood. Toch is zij niet gebroken. Als ze na de bevrijding terugkeert in Nederland, introduceert ze de Nationale Feestrok. Ze doet een oproep aan alle vrouwen om een rok te maken van lapjes die een speciale herinnering oproepen. De feestrok staat symbool voor eenheid, ook al is iedereen anders. De oproep van Mies krijgt veel navolging. Vooral tijdens de eerste naoorlogse bevrijdingsfeesten worden de rokken massaal gedragen. Judith Abels: “Ik ben blij dat de rok op de plek terugkomt, waar het verhaal ooit is begonnen met het sjaaltje dat Mies Boissevain van familie en vrienden kreeg. Hopelijk geeft de rok veel gespreksstof voor iedereen die naar het museum komt.” De podcast (3 afleveringen) is hier te vinden.

Kijk ook bij

Hulp bij digitaal boeken lezen of luisteren

Met een abonnement van Bibliotheek Vught heb je duizenden titels van luisterboeken en e-books ter …