Lambertuskerk Vught vindt alternatieven

‘In verband met het coronavirus gaan de kerkdiensten in de Lambertuskerk, tot nader bericht, niet door. Ook alle activiteiten in en om de Lambertuskerk gaan voorlopig niet door.’ Dat is te lezen op een A4’tje op de kerkdeur en op de website van de kerkelijke gemeente. Maar dat betekent helemaal niet dat er ook niets meer gebeurt. Want ook hier is het beeldbellen ontdekt en zoeken de gemeenteleden elkaar op afstand toch zoveel mogelijk op.

Door Ada Imming

De Lambertuskerk is een Protestantse Gemeente met zo’n 600 leden onder wie veel ouderen. De Lambertuskerk met zijn markante, los van de kerk staande ‘Vughtse Toren’, is het oudste gebouw van Vught en voor het laatst in 2008/2009 prachtig gerenoveerd. Na de reformatie van 1517 werd rond 1600 de Protestantse Gemeente in Vught gesticht. De huidige predikant Udo Doedens, de opvolger van Jan de Vlieger, vertelt dat de gemeente werd gesticht met een deel van de katholieke Vughtenaren en dat het andere deel katholiek bleef. Maar vooral de laatste 30 jaar bewegen beide stromingen steeds meer naar elkaar toe. “We herkennen elkaars geloofsbeleving beter dan vroeger. We kijken vooral naar dat wat wezenlijk is, wat wel en niet nodig is. Vooral nu, in deze crisis, zijn die vragen heel belangrijk”, zegt Doedens.

Alternatieve manieren
Dominee Doedens kwam in januari 2019 naar Vught na 17 jaar predikant geweest te zijn in Gouda en Zuid-Beijerland. Hij ziet bij zijn gemeenteleden wisselende reacties op de coronacrisis. Sommigen hebben vooral hinder van de beperkende maatregelen. Anderen zijn ongerust en bang. “Dat geldt vooral voor de ouderen. Wij hebben in onze gemeente vier ziektegevallen gehad die allemaal weer genezen zijn. Het heeft hier dus niet zo erg toegeslagen. Wel kennen onze leden mensen in hun omgeving die het er slechter vanaf brachten. Dat geeft veel verdriet”, vertelt de dominee.
Binnen de kerk is er bezinning, zoals met Pasen en de voorbereiding voor Pasen. “Je afvragen wat is ballast in het leven en wat is fijn. Net als Jezus moeten we het ware leven ontdekken. Daarom gaan we zoveel als we kunnen naar onze leden toe op allerlei alternatieve manieren.”

Kerkdiensten
De kerkdiensten worden uitgezonden vanuit de Grote Kerk in Den Bosch door RTV de Lage Landen en zijn via internet op YouTube te volgen. Daar werkt een aantal buurgemeenten aan mee zoals Berlicum/Rosmalen, Sint-Michielsgestel/Schijndel, Vlijmen en Vught/Helvoirt. Doedens: “Iedere kerk zet zijn predikant in. Dat betekent dat je maar een enkele maal aan de beurt bent en je je niet elke week kunt richten tot je eigen gemeente. Maar ik ben heel blij dat we de technische mogelijkheden hebben om dit allemaal voor elkaar te krijgen.”

Handigheid
Er zijn momenteel dus geen vieringen in de kerk, geen samenkomsten, geen voordrachten en lezingen, geen bijeenkomsten, geen exposities, geen maaltijden en geen koffie- en bijbelkringen. “Dat is nogal wat, maar langzamerhand krijgen we ook hier handigheid in met beeldbellen. De Jeugdkapel doet het en we hebben onlangs onze eerste stamtafelbijeenkomst gehad via Zoom. Bij deze bijeenkomsten van acht mensen komen steeds de kranten en de actualiteit aan bod vanuit de beleving van de mensen. Het is even wennen, maar fijn dat het kan. Dit gaan we voorlopig zo doen en we sporen andere clubjes aan hier ook gebruik van te maken. Voor ouderen is dat moeilijk. In plaats van het pastorale bezoek bel ik mensen en we hebben een soort telefooncirkel om elkaar een beetje in de gaten te houden. We moeten proberen zo goed mogelijk door te gaan. Ons oor te luisteren leggen. Waaraan kunnen we vanuit het geloof een bijdrage leveren”, vindt Udo Doedens.

Kruispunt
Een leuk initiatief is ook de Nieuwsbrief waarin de leden van alles op de hoogte worden gehouden. Die is digitaal te lezen, maar wordt ook op papier verspreid om iedereen mee te laten delen. Er zijn de afgelopen weken geen uitvaarten geweest in de Lambertuskerk, maar als die aan de orde komen, worden ook daarbij de voorgeschreven regels gehandhaafd.
“Misschien staan we op een kruispunt en moeten we ons bezinnen. We zijn er in tijden van welvaart voor elkaar, maar zijn we er straks ook als er allerlei problemen zijn, zoals op financieel gebied? We kunnen kijken of onze situatie wel zo gunstig was en of dit virus ons ergens op wijst. We kunnen er niet meer op los leven. Ik ben heel benieuwd wat ons dit gaat opleveren.”

Kijk ook bij

Projectzangers gezocht voor grote productie The Armed Man

In het kader van 80 jaar bevrijding Zuid-Nederland wordt The Armed Man, a Mass for …