Coba de koe wordt gered uit de Ley (Foto: Bart Meesters)

Laatste uitruk brandweerman Willem van Roessel uit Helvoirt

Ruim 33 jaar lang was Willem van Roessel uit Helvoirt brandweerman bij de Helvoirtse brandweer; nu hij 60 is geworden is het mooi geweest. Vorige week ging Willems pieper voor de allerlaatste keer.

Geen echte uitruk, maar een uitruk die door zijn brandweercollega’s speciaal voor hem in scène was gezet. Rond 20.00 uur kreeg Willem de melding: een dier te water aan de Nieuwkuijkseweg in Helvoirt. Eenmaal ter plaatse bleek het niet om een echte koe te gaan, maar om een polyester koe. Voordat Willem het water in ging, kreeg hij van zijn collega’s een badmuts op en een zwemvest aan. Wat Willem niet in de gaten had, maar zijn collega’s wel wisten, was dat het zwemvest zich bij contact met het water automatisch zou blazen. Met een touw wist Willem de overkant van rivier de Ley te bereiken en de koe bij de hoorns te pakken. Onder toeziend oog van zijn collega’s kreeg hij de koe op het droge. De polyester koe die voor de reddingsactie van stal was gehaald, was Coba de koe, het symbool van Keiespellersdurp (Helvoirt) tijdens carnaval.

Afscheid
Willem van Roessel, die in 1988 begon bij de Helvoirtse brandweer, gaat nu na ruim 33 jaar stoppen. Zijn collega’s zullen zijn kennis en kunde bij uitrukken gaan missen, maar hopen Willem nog regelmatig te zien tijdens activiteiten van de personeelsvereniging. Op een later tijdstip, als de coronamaatregelen verleden tijd zijn, zal nog op gepaste wijze worden stilgestaan bij het afscheid van Willem van Roessel.

Kijk ook bij

De Corona Monologen: zes indringende voorstellingen

Tijdens de ‘Bossche Zomer’ zullen De Corona Monologen (een terugblik…) te zien zijn. Van 7 …