Van links naar rechts: Jacqueline Jonkers, Martin Hol, Janny Buijnsters, Corrie Buijnsters, ‘het Lezertje’

Laatste bewoner van bibliotheek Dorpsstraat naar DePetrus

De verhuizing van de laatste bewoner van de bibliotheek in de Dorpsstraat naar DePetrus is woensdag 7 november uiterst ordentelijk verlopen. Onder het toeziend oog van een aantal belangstellenden, waaronder veel kinderen, bleek de laatste bewoner van de oude bibliotheek het bronzen beeldje te zijn van ‘het Lezertje’.

Door Ton Wagenaars

Het beeldje, een creatie van de Haarense kunstenaar Ton Buijnsters, sierde vanaf 1984 de entree van de bibliotheek aan de Dorpsstraat waar het gezeten was aan de rand van de trap, verdiept in zijn lectuur. Na een woord van welkom aan de gasten/passanten door Martin Hol, manager van de bibliotheek Vught, kreeg Janny Buijnsters, dochter van de kunstenaar, het woord. Zij onthulde samen met haar moeder Corrie Buijnsters het bronzen beeldje dat vanaf nu een vertrouwd plaatsje krijgt in DePetrus. “Daar zou mijn vader ontzettend trots op zijn geweest. Eens zei hij tegen ons: ‘Als ik er niet meer ben, zal je mij toch nog overal tegenkomen.’” Kunstenaar Ton Buijsters is inmiddels overleden. Naast het beeldje ‘het Lezertje’ staan in Vught nog meer werken van hem waaronder de beeldengroep bij de Speeldoos en een kunstwerk naar aanleiding van de Herculesramp.

Hoe zou het beeldje heten?
Janny Buijnsters wist op pedagogische wijze in samenspraak met de jeugdige belangstellenden het beeldje te omschrijven. “Weten jullie wat onthullen is?” was de niet onbelangrijke openingsvraag. Daarna moest de jeugd goed kijken naar de pose van het beeld: “Zou hij het leuk vinden om te lezen en waar zie je dat aan?” en ook niet vanzelfsprekend: “Waar is het beeld van gemaakt en wat is een sokkel?” Hamvraag was ten slotte: “Hoe zou het beeldje heten?” Dan komt uit de kleuterafdeling het enige voor de hand liggende antwoord omdat het tenslotte in de voormalige Petruskerk komt te staan: “Jezus?” Na rijp beraad blijft het toch bij de aloude naam: ‘het Lezertje’. Bij een nauwkeurige beschouwing kunnen de bezoekers vanaf deze week ook weer de aaibaarheid van ‘het Lezertje’ beproeven. Het beeld heeft zichtbaar een kleine slijtage aan het hoofdje. “Door het jarenlange aaien over zijn bol bij het betreden van de leeszaal”, zegt Janny Buijnsters.

Tweede beeldje
Verrassend was verder het opduiken van een tweede beeldje uit de serie ‘lezertjes’. Jacqueline Jonkers schonk een welhaast identiek ‘Lezertje’, een erfenis van haar ouders, aan de echtgenote van Ton Buijnsters.

Kijk ook bij

Cursus Sterrenkunde in Den Bosch

Galaxis, de afdeling ‘s-Hertogenbosch van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS), verzorgt …