Laat blaadjes hun werk doen door ze te laten liggen!

In het najaar komt de opruimer in de mens naar boven. Dode bloemen moeten de tuin uit, bruine bladeren in de biobak. Het is echter om verschillende redenen heel goed om de bladeren juist te laten liggen.

Zo is het dé manier om de tuin gezond te maken en te wapenen voor de zomer van volgend jaar. Als we in de herfst de blaadjes laten liggen, hebben we tegen de zomer een verteerde humuslaag die als een spons het water zal vasthouden. Wanneer iedereen de blaadjes laat liggen, zal dit een grote impact hebben op de eigen waterrekening, maar dus ook op de droogteproblematiek.

Gratis mest en humus
Daarnaast halen bomen voedingsstoffen uit de bodem, ze halen CO2 uit de lucht en droppen die in onze tuin in de vorm van blaadjes. We krijgen hierdoor gratis mest en humus. Verder zijn blaadjes de ideale voeding voor bodemdiertjes die weer voor een gezonde bodem zorgen. Mocht u dan toch nog té veel blaadjes in de borders hebben liggen, dan maakt u de egels blij door deze op een grote hoop te harken. Voor hen is dit de ideale schuilplaats. Hebt u inderdaad de blaadjes laten liggen? Laat het zien door foto’s of filmpje te delen via welkom@welkombijkant.nl. Zo bent u weer een bron van inspiratie voor andere tuinliefhebbers.

Kijk ook bij

13 december kerstmarkt Robert Coppes Stichting in Vught

‘Coppes Couleur’, de dagbesteding voor blinde en slechtziende volwassenen van de Robert Coppes Stichting in …