Kunstkameraadje gaat door met verbinden

Met het project Kunstkameraadje slaat Plaza Cultura een brug tussen Kunstenaars en Vughtenaren die door de coronacrisis in een kwetsbare situatie belanden. Al twaalf Kunstkameraadjes-koppels werden sinds maart verbonden. En er is ruimte voor nieuwe koppels, want het project gaat door.

Door Marieke van Riel

Geïnspireerd door de woorden van journalist Rutger Bregman: ‘Het coronavirus is besmettelijk, ons gedrag ook. Iedere goede daad kan als een virus rondgaan, misschien nog wel krachtiger dan corona zelf’, werd het project gestart. Ook ik werd als schrijver verbonden aan een Kunstkameraad. Mijn intentie was iets te schrijven dat troostend was. Tegelijkertijd wilde ik de liefde en verbinding met de mensen die hij miste in deze tijd, voelbaar maken. Ik schreef een afgestemd verhaal dat ik met privéfoto’s van mijn Kunstkameraad verwerkte tot een prentenboek. Ik ben dankbaar dat ik zo’n persoonlijk kijkje kreeg in iemands leven en dat op mijn manier mocht vormgeven.

Grafisch vormgeefster Angelique Kleijne maakte een bewaardoos met 5 linosneden voor haar Kunstkameraadje. “Mijn Kunstkameraadje had zoveel verhalen! Trieste, maar ook grappige. Ik gebruikte een thema waarin de zorgzaamheid, humor en lichtheid van mijn Kunstkameraad werden uitgelicht. Het leek me mooi daar de focus te leggen in deze tijd, waarin ze het soms ook zwaar had. Ze was best geïsoleerd geraakt door alle maatregelen.”

Peter van Duppen, verbindende schakel vanuit Reinier van Arkel, noemt het project Ontmoeten met een hoofdletter. “Het was een houvast en een luikje naar de buitenwereld. Een écht contact, waar mensen gezien werden in hun kern. Ik zag de deelnemers meer zelfvertrouwen krijgen en blijer worden. Een persoon nodigde zelfs een kunstenaar uit bij hem thuis. En dat zegt wat. Dan is er écht sprake van verbinding op een diepe laag.”

Heleen Korthals van Plaza Cultura is blij dat het project doorgaat en er ruimte is voor nieuwe ontmoetingen. “Het is prachtig wat er kan ontstaan tussen mensen die elkaar niet kennen en normaal gesproken aan elkaar voorbij zouden lopen. Het zijn stuk voor stuk heel persoonlijke ontmoetingen én kunstwerken geworden.”

Kent u of bent u iemand die mee wil doen aan het project Kunstkameraadje? Neem contact op met Heleen@plazacultura.nl.

Kijk ook bij

Marieke van den Broek haalt zilver bij Beauty Awards

Zondag 25 april is bekend geworden dat Marieke van den Broek de tweede prijs heeft …