(Foto: Lot Fotografie)

Kunst op de Kazerne

Als je Manon Garritsen van Kunsttof een paar jaar geleden vroeg wat zij precies deed, vond ze het lastig daar een duidelijk antwoord op te geven. Ze is kunstenaar en freelance ontwerper, en centraal in haar werk staat haar liefde voor conceptueel denken, duurzaam leven, textiel en illustreren. Ze heeft haar werkplek op Fort Isabella in Vught-Noord.

Manon houdt van samenwerkingen met een breed scala aan gepassioneerde en bewuste mensen en bedrijven. In de afgelopen 20 jaar heeft ze haar nieuwsgierigheid gevolgd en gewerkt als urban designer, product designer, modevormgeving gestudeerd en haar eigen bedrijf en online winkel opgericht. Haar meest recente project is Kunsttof, waarbij ze muurkunst maakt van stof.

Hoe is het project Kunsttof ontstaan?
“In 2020 ontmoette ik interieurontwerper Kim Hamers van Jaxc.nl via een platform voor creatieve ondernemers. De klik was er meteen. De liefde voor eenvoud, een strak lijnenspel en mooie materialen bracht ons samen. Kim zocht naar kunstwerken die zowel de esthetiek als de akoestiek van een ruimte verbeteren en de eigenheid van een interieur versterken. Ikzelf werkte als freelance illustrator en (stedenbouwkundig) ontwerper en wilde mijn verlangen om kunst te maken, werkelijkheid laten worden. Onze samenwerking was snel beklonken en Kunsttof werd geboren. Mijn liefde voor stoffen, design en architectuur komt samen in Kunsttof.”

Vertel eens iets meer over het maken van deze kunstwerken
“Veel mensen zouden graag een kunstwerk aan de muur hebben, maar hebben geen idee waar te beginnen. Waar vind je een kunstwerk dat matcht met jouw smaak, je interieur én je budget? We zijn Kunsttof gestart om aan deze vraag te voldoen: one of a kind eyecatchers die jouw persoonlijke verhaal vertellen, in het formaat en de kleurstelling die passen bij jouw interieur. Daarnaast hebben we eigen werk dat in beperkte oplage gemaakt wordt en te koop is via  Kunsttof.com en bij Robeerst in Den Bosch.”

Je werkt met name met stoffen. Waar is deze liefde ontstaan voor dit materiaal?
“De liefde voor natuurlijke, hoogwaardige stoffen is ontstaan tijdens mijn opleiding modevormgeving. In die tijd heb ik aan een opdracht mogen werken voor een meubelfabrikant. Daar zag ik hoeveel prachtige stoffen als restmateriaal lagen te verstoffen in een hoekje van de fabriek. Voor Kunsttof werken we met high end reststoffen van lokale meubelfabrikanten (zoals Artifort uit Schijndel), in combinatie met ecologische, natuurlijke stoffen. Zo creëren we een duurzaam product gemaakt van lokale materialen.”

Hoe ga je te werk bij het maken van een nieuw object/werk?
“Het liefst maken we gepersonaliseerde kunstwerken die het verhaal van de nieuwe eigenaar vertellen. We gaan eerst bij de klant langs om in een persoonlijk gesprek erachter te komen wat heel dicht bij ze staat. Dat kan een herinnering zijn, een plek, de kinderen, een filosofie. Vervolgens geven we dat op een abstracte manier vorm in een uniek ontwerp. We zien tijdens het bezoek ook de stijl, het kleurgebruik en de plek waar het kunstwerk zal komen te hangen. Deze informatie verwerken we in een heel eigen kunstwerk dat naadloos past in de ruimte en het interieur.”

Dromen/plannen voor de toekomst?
“Ik heb nog zoveel dromen en plannen! Ik ben hard op zoek naar een eigen studioruimte (ongeveer 20-30 m2) en mijn droom is deze te vinden in Vught (Noord) zodat ik me 100% kan richten op het maken van kunstwerken. Een (solo)tentoonstelling op een interessante plek lijkt me een fantastische uitdaging. We zijn nog maar 2 jaar bezig en heb superveel zin in wat er nog gaat komen!

Kijk ook bij

Foute Kerstbingo zaterdag 9 december

Een avond vol gezelligheid met glühwein, kerstmutsen, kerstmuziek, een optreden van Jack van Raamsdonk en …