Ton van der Vossen

Kringloopwinkel weer open

Na een ‘coronasluiting’ van 12 weken opent de Vughtse Kringloopwinkel vandaag, zaterdag 4 juli, om 10.00 uur weer de deuren. Met beperkingen natuurlijk, zoals een maximum van 15 klanten tegelijk in de winkel. Toch uitstekend nieuws voor Vincentius Vught, de talloze enthousiaste kringloopwinkelfans en de 70 enthousiaste vrijwilligers. Op 26 april bestond de winkel tien jaar. De jubileumviering is uitgesteld naar september. Meer info volgt in Het Klaverblad en op kringloopwinkelvught.nl.

Door Maarten Kroese

Kringloopwinkelmanager Ton van der Vossen: “Gelukkig hebben we tijdig het besluit genomen om te sluiten. Onze vrijwilligers zijn vaak al rond de 70 en de klanten stonden hier veel te dicht op elkaar. Nu is het wat veiliger. Intussen hebben we van de nood een deugd gemaakt. De winkel is goed opgeruimd en grondig schoongemaakt. Bij de kassa staan nu plexiglas schermen, looproutes zijn aangegeven met pijlen, we hebben de bekende gele 1½ meter-hesjes aangeschaft en meer ruimte geschapen. Daardoor kunnen we grote meubels even minder kwijt. Bij de ingang staan in totaal 15 verplichte winkelmandjes. Zijn die op, dan moet je even wachten. ‘Wild snuffelen’ is er voorlopig niet bij. Maar we kunnen weer open. Hoera. Er zijn wel wat nieuwe regels. In Het Klaverblad staat een advertentie waarin we die toelichten.”

Laagste kringloopwinkelprijzen
De Kringloopwinkel is voor Vincentius Vught een ‘cash cow’. Met voorheen 500 bezoekers op zaterdag en de laagste kringloopwinkelprijzen van Nederland heeft de winkel een grote omzet. Zelfs de commerciële huur van het gemeentepand kon tijdens de sluitingsperiode gewoon worden doorbetaald. Van der Vossen: “We hebben gelukkig genoeg vet op de botten. Dat is te danken aan de vele Vughtenaren die hier gratis hun gebruikte spullen komen inleveren. Daar kunnen we minder bedeelden weer een plezier mee doen. Hier kunnen ze voor een habbekrats prima producten aanschaffen. Boeken kosten bijvoorbeeld een euro per stuk. Sommige mensen gebruiken ons zelfs als een bibliotheek. Ze kopen een boek, lezen het thuis en brengen het weer terug. Dat noem je nou kringloop.”

Sociale functie
Kringloopwinkel Vught heeft ook een sociale functie voor de vrijwilligers, zoals de vele 70-plussers. Een kwart bestaat uit mensen met een ‘rugzakje’. Ze vervullen via de reclassering een taakstraf, zijn cliënten met een beperking van Reinier van Arkel of ex-verslaafden van Novadic Kentron die zo geleidelijk naar de maatschappij terugkeren. Daarnaast zijn er nog mensen actief die een tegenprestatie leveren voor hun uitkering. “Dat mêleert prima. Elk mens heeft een eigen gebruiksaanwijzing, maar problemen zijn er zelden. Iedereen hier heeft reden om tevreden te zijn.”

Kijk ook bij

Open Inloop PvdA-GroenLinks

Komende weken spreekt de Vughtse gemeenteraad o.a. over de vaststelling van beleidsnotitie Vrijkomende Agrarische Bebouwing …