(Foto: Karin Jonkers)

Kooracademie Capella Brabant voor ambitieuze amateurzangers

In 2019 is kamerkoor Capella Brabant gestart met een nieuw initiatief: de Kooracademie. Inmiddels loopt dit project enkele jaren succesvol. De Kooracademie is voor amateurzangers die zich graag willen aansluiten bij een ambitieus (kamer)koor, maar daar net wat te weinig ervaring voor hebben of tegen problemen aanlopen op bijvoorbeeld het gebied van noten lezen, liedinterpretatie, samenzang, podiumpresentatie, etc.

In de Kooracademie van Capella Brabant kunnen zij zich een jaar lang verdiepen in alle facetten van de koorzang. Frank Hermans, zangdocent, en Lieve van Tuijl, theaterdocent, leiden deze Kooracademie op enthousiaste en inspirerende wijze. De cursus bedraagt in totaal 32 lessen in ensembleverband. In deze opleiding doe je praktijk- en podiumervaring op en word je klaargestoomd voor het ‘betere koorwerk’.

Podiumpresentatie
Omdat presentatie en muziektheater een steeds grotere rol spelen in de huidige koorwereld, wordt hieraan in de Kooracademie veel aandacht besteed. Theaterdocent Lieve van Tuijl speelt hierin een grote rol door met de deelnemers op inspirerende wijze te werken aan podiumpresentatie en aan het verbeteren van improvisatievermogen.

Capella Brabant
Door het jaar heen zullen er verschillende ontmoetingen plaats vinden met Capella Brabant, zodat de deelnemers een voorproefje krijgen van het ‘echte werk’ en weten waar ze naar toe werken! Ook worden ze natuurlijk uitgenodigd voor de concerten en projecten van Capella Brabant en andere koren in de omgeving. Op deze manier stimuleert Capella Brabant nieuwsgierige en ambitieuze zangers om podium- en praktijkervaring op te doen en zich vervolgens aan te sluiten bij een goed kamerkoor.

Inhoud
Wat komt er in het programma aan bod? De Kooracademie werkt met zangdocent Frank Hermans vooral aan groepsstemvorming en samenzang. Zelfstandig leren instuderen door middel van oefenmateriaal, groepsstemvorming, een basis leggen voor het lezen van muziek en de theorie, het ontwikkelen van stijlkennis en stijlgevoel, het ontwikkelen van ensemblezang, koorklank, timing en intonatie, het ontwikkelen van fysiek bewustzijn, gekoppeld aan podiumbewustzijn, liedtekstinterpretatie en -overdracht, de ontwikkeling van verbeeldingskracht en improvisatievermogen.

Praktisch
De lessen vinden plaats op dinsdagavond van 19.45 – 21.15 uur in de Speeldoos in Vught / Huis73 in ’s-Hertogenbosch. Startdatum: september 2022. Kosten: € 480. Voor meer informatie: capellabrabant.nl. Aanmelden voor deelname aan de Kooracademie: kooracademie@capellabrabant.nl. Er wordt dan snel contact met je opgenomen!

Kijk ook bij

Robotica-team Gymnasium Beekvliet wint scrimmage

Het robotica-team van Gymnasium Beekvliet (Panic Attack) is in de landelijke voorrondes van de First …