Koningsdag: twee dagen ‘slierten’ door Vughtse dreven

Grootste en drukstbezochte koningsfeest van de regio

“Koningsdag is bij uitstek een dag om te ‘slierten’. Dit lijkt een werkwoord, maar is eigenlijk een ervaring. Het is van huis vertrekken met goedgevulde knip zonder vaste planning van thuiskomst. Daartussen intens genieten van muziek, ontmoeten van kennissen en vrienden en eigenlijk simpelweg verbroederen, zoals Koningsdag bedoeld is”, zegt René van Amelsfoort (60), een van de vele boegbeelden en vrijwilligers van Koningsdag in Vught.

Door Ton Wagenaars

Maurickplein en tributebands in Maxima-tent
Koningsdag is zonder enige twijfel de drukstbezochte feestdag in Vught met vanaf de vooravond op 26 april al een uitgelaten samenzijn op het Maurickplein, waar in de nieuwe grote Maxima-tent met een verbinding naar Café Maurickzicht drie tributebands zullen optreden. Het is de avond waarop Vincent Bol de scepter zwaait en met veel elan, nadat corona twee jaar lang regeerde. Vanaf 19.00 uur start in de feestelijk aangeklede feesttent de Vughtse Koningsavond voor de oudere jongeren die bekend zijn met het oeuvre van de tributebands van Herman Brood, Joe Cocker en The Rolling Stones. Mede dankzij de support van de gemeente kunnen de liefhebbers de optredens gratis bezoeken, al kan het er wel eens heel erg druk worden.

Vrijmarkt
In alle vroegte van de ochtend van 27 april start hierna de grootste vrijmarkt van de regio, zoals altijd voorbeeldig georganiseerd door de Harmonie Kunst en Vriendschap. Alle kramen van de Bossche markt hebben een plaatsje gekregen rondom DePetrus en aanpalende straten waarbij wel minder plaats zal zijn dan voorheen omdat momenteel veel ruimte wordt ingenomen door de werkzaamheden aan het nieuwe Vughtse centrum. Het scheelt zeker enkele tientallen kramen, maar het blijft zonder twijfel de aorta van alle festiviteiten met bezoekers uit heel Brabant en zelfs van ver daarbuiten. “Omdat de bezoekers weten dat het aanbod veelal van uitstekende kwaliteit is en de verkopers mild zijn met hun prijzen,” weet Van Amelsfoort.
Rond half elf wordt in de Maxima-tent op het Maurickplein een begin gemaakt met optredens van jong Vughts talent waarbij ouders, grootouders en fans hun nazaten kunnen bewonderen en toejuichen.

De ‘huiskamer van Vught’
Het Marktveld zal vanaf koffietijd ingericht zijn als de huiskamer van Vught met een groots aaneengeschakeld terras van alle horecagelegenheden met op de kop van het Marktveld een fors podium dat vanaf 11.00 uur het domein is van de presentatoren van het muziekprogramma ‘Good Vibrations’ van NOVO3. Zij hebben gesprekken met bezoekers en organisatoren en zorgen voor aansprekende muziek tot 12.30 uur, waarna het podium wordt klaargemaakt voor livemuziek van, met voor de verknochte Vughtse muziekliefhebbers, bekende namen als Gadja en Soul Vamp. Voor het ultieme slot van de live-optredens is het dan de beurt aan Willem Matapere met zijn band Buka Mata. Gezien de grote inbreng van de Molukse populatie wordt ingezet op veel blues, rythm and blues en soul. Een geluid van Tamla Motown en Stax in het hart van Vught.

Schmink, speelparadijs en loterij
De jongste bezoekers van Koningsdag zullen ook dit jaar een amusante metamorfose ondergaan omdat schminkster Rosalie Mautrix weer veel kinderen zal schminken op de hoek van het Marktveld ter hoogte van Van der Steen Schoenen. Lekker intiem op het pleintje achter Jolie en Van Ham herenmode zet IJM een speelparadijs voor jong en oud neer. Kiwanis is weer van de partij op het bordes voor Hemels aan de voet van DePetrus. Een aansprekende loterij met verrassende prijzen en versnaperingen maken deel uit van hun presentatie waarbij ook burgemeester Van de Mortel met lovende en pakkende teksten acte de présence zal geven bij de uitreiking van de vele prijzen. Ook deze locatie staat garant voor sfeer, deinende heupen en wellicht een dansje dankzij de optredens van het ‘Smartlappenkoor Onbekrommert’. Om werkelijk het gehele centrum in Oranjesfeer te krijgen, is er uiteraard een buitenbar in de Kerkstraat bij Het Geveltje met als sfeerverhogende factor enkele carnavalsbands. Nieuw is in de Koestraat de deelname van Restobar Saluut met eveneens sfeermuziek, een goed glas wijn en diverse smakelijke culinaire versnaperingen. Verzorging van licht, geluid en inrichting van de podia is een nauwkeurige en veeleisende klus die deze editie in handen is van het bedrijf Qube van Maikel van Bremen.

Gemist
In de afgelopen twee jaar heeft de organisatie een uitbreiding en tevens verjonging meegemaakt. Toch spreekt opperstalmeester Van Amelsfoort ook van het gemis van enkele vooraanstaande Vughtenaren. “We missen Hans van der Velden, onlangs overleden, die een drijvende kracht was in de organisatie en met zoveel contacten met sympathisanten en artiesten. Ook node gemist is Jimi Bellmartin, de legendarische Molukse soulzanger die jarenlang vaste en gewaardeerde artiest was en altijd bereid was het podium te beklimmen om zijn grote vaste groep fans van de echte soul te voorzien.”
Verder is het een welgemeend advies van de organisatie om het evenement te voet of met de fiets te bezoeken. “Bezoekers die afhankelijk zijn van de auto, worden dringend verzocht die alléén te parkeren op een plaats waar dit geoorloofd is.”

Gemeentelijke herdenking bij raadhuis
Volgens traditie begint Koningsdag met een officieel gedeelte op het raadhuis waar burgemeester Van de Mortel rond 11.00 uur de gedecoreerden ontvangt, waarna zij plaats nemen op het bordes. Op het Leeuwensteinplein vindt er hierna een aubade plaats met Harmonie Kunst en Vriendschap, de Jeroen Bosch Verkennersband en zangvereniging Cantare. Om 11.15 uur is er de eed van trouw van de gilden via een vendelgroet waarna gezamenlijk het Wilhelmus wordt gezongen. Tussen 12.00 en 12.10 uur is dan de aankomst van de altijd ontroerend mooie kinderoptocht waarbij de kleinste prinsen en prinsessen zich traditiegetrouw op hun versierde fietsen presenteren. Voor fijnproevers ongetwijfeld het hoogtepunt van de dag. Daarna is er ook een bekendmaking van de prijswinnaars.

Kijk ook bij

Geef jouw sportkleding een tweede kans

Na de zomervakantie wordt voor de 6e keer de Sportkleding Weggeefbeurs gehouden. Vanaf april is …