Knotten in het Helvoirts Broek

Op zaterdagmorgen 18 februari zal Wim van de Donk, commissaris van de koning in Noord-Brabant een uurtje meeknotten met de knotgroep LNMH. Ook zal hij na gedane arbeid genieten van een dampende kop snert. Daarmee sluit hij zich aan bij de vaste gewoonte van de knotters om op die manier het werk af te sluiten.

Aanleiding om de Commissaris uit te nodigen was de column van Tony van der Meulen in het Brabants Dagblad. Van der Meulen maakte in die column van 3 januari 2017 kritische opmerkingen over het feit dat de agenda van de commissaris vol stond met bezoeken aan grote bedrijven en andere interessante figuren en instellingen. Van der Meulen suggereerde dat hij ook wel eens eraan zou kunnen denken om de ‘groep vrolijke wilgenknotters uit Helvoirt’ te komen ondersteunen.  Daarop hebben de organisatoren van de knotploeg de commissaris uitgenodigd om een keer mee te komen doen. Van de Donk zal op 18 februari daadwerkelijk de boom ingaan en een paar wilgen voor zijn rekening nemen.

50 wilgen in het Helvoirts Broek
Zaterdagochtend 18 februari gaan de dames en heren knotters om 9 uur aan de slag met de 50 wilgen die staan in het gebied dat eigendom is van het Brabants Landschap. De bomen worden al lange tijd onderhouden door de knotploeg. Na een jaar of vier vragen ze weer om enige zaagzorg. Het belang van onderhoud van deze wilgen heeft alles te maken met de locatie. Ze staan in het weidse landschap van het Broek en vormen de schuilplaats en broedplaats van veel vogels. Ook is het er een eldorado voor klein gedierte.

Knotten verandert je kijk op het landschap
Niet alleen de ‘actieve knotters’ gedurende het seizoen worden uitgenodigd. Omdat het een grote klus is, zijn ook gelegenheidsknotters van harte welkom om mee te komen helpen. De meeste mensen die een keer meededen hebben de ervaring dat ze vanaf dat moment anders naar het landschap en speciaal de knotbomen zijn gaan kijken. Wie die ervaring ook wil hebben en wie daarbij ook nog een klusje wil doen in de aanwezigheid van hoog bezoek meld je dan hier aan (Hans Naaijkens). Medewerkers dienen zich te kleden tegen kou en nattigheid. Werkhandschoenen en laarzen zijn  verplicht. Eigen gereedschap meebrengen mag, maar er zijn beugelzagen en kromzagen aanwezig. Rond half een worden de werkzaamheden afgesloten met erwtensoep.


Kijk ook bij

Kjeld Zwitserloot wint Europese eindronde van European Olympiad of Experimental Science

Na winst bij de Nederlandse eindronde van de European Olympiad of Experimental Science (EOES) in …