Kleurrijke abstracten van Jeanne en Jacques Brummans

Tot 7 januari zijn in Woonzorgcentrum Theresia Vught (Molenrijnselaan 48 in Vught) de kleurrijke abstracte schilderijen te zien van het Vughtse kunstenaarsechtpaar Jacques en Jeanne Brummans-van den Munckhof. De expositie is gratis toegankelijk tijdens openingstijden van het Woonzorgcentrum.

Jeanne studeerde met goed gevolg aan de Academie voor Schone Kunsten in het Belgische Arendonk. Ze leerde er ‘het vak’, maar ontwikkelde in de loop der jaren steeds meer het intuïtief spelen met kleuren. “Het leven is als een zee”, zegt ze. “Af en toe rustig, af en toe onstuimig. Ik laat mij op de golven meevoeren. Al spelend met het materiaal ben ik op ontdekkingstocht. Puur en vol vertrouwen het leven tegemoet treden en accepteren in al zijn hoedanigheden. Helder, puur in de kleur, licht, donker, dan weer voel ik de verdieping in de gelaagdheid. En het mooiste is de verwondering over wat er zo ontstaat.”

Gemengde technieken
Jeanne en Jacques schilderen meestal met acryl op doek (soms gebruiken ze olieverf) en maken daarbij vaak gebruik van gemengde technieken. Jacques is ruim 10 jaar geleden begonnen als autodidact. Hij laat zich volledig inspireren door zijn gevoelens en intuïtie. “Mensen vragen me wel eens wat ik ga maken, als ik weer eens een groot wit doek op de ezel zet”, zegt hij. “De meesten reageren met ongeloof als ik zeg dat ik dat zélf nog niet weet. Soms laat ik me wel inspireren door een beeld of een foto, maar meestal begin ik gewoon te werken met materialen en kleuren en kijk wat er gebeurt. Heerlijk, verstand op nul en genieten van het proces, van wat er komt. Veel mensen willen graag weten wat het voorstelt. ‘Niets’, zeg ik dan. Mijn werken zijn de weerslag van mijn gevoelens en de toeschouwers moeten maar zien of zij ook iets voelen. Het is heel simpel: je wordt er door geraakt of niet. En als je erdoor geraakt wordt, vind je het meestal ook mooi”, zegt de Vughtse kunstenaar.

Kijk ook bij

Heeft de waterstofauto nog toekomst?

Ingezonden mededeling Wanneer je de cijfers van de verkochte aantallen auto´s bekijkt, dan valt het …