Kleurrijke abstracten Jacques Brummans in JBZ-locatie Boxtel

Tot 9 mei zijn op de JBZ-locatie aan Liduinahof 35 in Boxtel de kleurrijke abstracten van Jacques Brummans (69) te bewonderen. De geboren Limburger uit Panningen woont sinds 1983 in Vught en schildert met zowel olieverf als acryl op doek. Brummans maakt daarbij vaak gebruik van gemengde technieken en materialen.

Brummans: “Jeanne, mijn echtgenote, studeerde 5 jaar aan de Academie voor Schone Kunsten in het Belgische Arendonk. In het atelier aan huis stonden alle benodigdheden dus klaar om gebruikt te worden. Tijdens een periode van ziekte en gedwongen thuis zitten, heb ik op haar aandringen ergens in 2007 het penseel ter hand genomen om mijn zinnen te verzetten. Ik ben gewoon aan de slag gegaan en heb me volledig laten inspireren door mijn gevoelens en intuïtie. Inmiddels heb ik les en begeleiding gehad van de Vughtse kunstenares Maria Nicolasina en de Eindhovense kunstenaar René de Vries.”

Voedselbank Boxtel
De Vughtenaar heeft in de loop der jaren meermaals geëxposeerd in Limburg en in deze regio en kreeg vanaf het begin veel positieve reacties op zijn unieke werkstukken. Brummans: “Ik heb inmiddels – met een beetje pijn in het hart, want het zijn toch ‘je kindjes’ – een aantal schilderijen verkocht. Dat gevoel zal altijd wel wat blijven, maar ik kan er ook van genieten wanneer mensen mijn werk willen kopen en er een mooi plekje voor hebben. Sterker nog, omwille van de ruimte, wil ik nu zoveel mogelijk kunstwerken verkopen. Ik ga niet voor ‘de hoofdprijs’, maar meer een ruime onkostenvergoeding. En 20% van de opbrengst doneer ik na de expositie aan de Voedselbank in Boxtel.”

Intuïtie en gevoelens
“Mensen vragen me wel eens wat ik ga maken, als ik weer eens een groot wit doek op de ezel zet. De meeste reageren met ongeloof als ik zeg dat ik dat zelf nog niet zo goed weet. Maar ik weet het meestal écht niet. Soms laat ik me inspireren door een plaatje of een foto, de natuur, een melodie. Maar meestal begin ik gewoon te werken met materialen en kleuren die op dat moment in me opkomen en geef me volledig over aan mijn intuïtie en gevoelens. Soms sta ik er zelf van te kijken als ik zie wat eruit komt, maar het klopt altijd.”

Verstand op nul
“Ik schilder eigenlijk vooral voor mezelf. Heerlijk! Verstand op nul en genieten van het proces, van wat er komt, wat er gebeurt. Veel mensen willen graag weten wat het voorstelt. Tja, als ik dat zou kunnen vertéllen, dan had ik het niet hoeven máken. Mijn werken zijn mijn gevoel en de kijker moet maar zien of hij ook iets voelt. Je vindt het mooi, lelijk, cool vet of heftig. Je wordt er wél of juist niet door geraakt. Ik geniet van alle reacties en commentaren. Dat geeft me nieuwe energie om door te gaan”, vertelt Brummans.

De expositie op de JBZ-locatie aan Liduinahof 35 in Boxtel is tot 9 mei te bezichtigen op werkdagen van 08.00 tot 16.30 uur.

Kijk ook bij

N65 richting Tilburg dicht

Vanmiddag (woensdag 21 februari) zijn twee vrachtwagens op elkaar gebotst op de N65 ter hoogte …