Kleuren en schilderen bij ‘De Huiskamer’

Op maandagochtend om de week komt Saskia van Oversteeg (Sas illustraties) in ‘De Huiskamer’ van Huize Elisabeth kleuren en schilderen met een aantal bewoners van de zorgafdeling. De ene week wordt er gekleurd en de andere week geschilderd.

Voor het kleuren heeft Saskia ‘Erfgoedkleurproject Kleur je dag’ opgezet. Hierbij kleuren de bewoners de speciaal voor hen ontworpen kleurplaten over hun erfgoed. Daarmee wordt hun eigen creativiteit gestimuleerd, het gevoel van eigenwaarde versterkt en het herkennen en beleven van het verleden geactiveerd.

De kleurplaten
De kleurplaten bevatten herkenbare elementen en objecten uit Vught, zoals lokale flora en fauna, bijzondere gebouwen zoals de Petruskerk, het gemeentehuis en kasteel Maurick. Maar ook personen of monumenten uit de geschiedenis van Vught. Voor de deelnemers aan het project is het kleuren niet alléén heel leuk en ontspannend, het draagt er ook aan bij beelden en herinneringen uit het verleden door middel van lijn en kleur weer tot leven te brengen. Inmiddels hebben de bewoners al aardig wat kleurplaten ingekleurd. Iedereen op zijn eigen manier en in de kleuren die zij er het beste bij vonden passen.

De bewoners
Wanneer de bewoners gaan schilderen, wachten ze vol verwachting af wat er komen gaat. Wat gaan ze deze keer schilderen? Saskia vraagt de deelnemers naar hun interesses, verleden, lievelingskleuren of lievelingsbloem en tekent voor ieder apart een tekening. De lijn en mate van detail worden zo getekend dat ze bij de persoon passen voor wie de tekening gemaakt is. De bewoners zijn op maandagochtend blij als weer Saskia binnenkomt en vinden het steeds jammer als er opgeruimd wordt. De kleur- en schilderochtenden brengen hen en ook de activiteitenbegeleider, stagiair en Saskia zoveel moois. Tegenwoordig doet zelfs een mevrouw mee die steeds bleef zeggen dat het niks voor haar was. En ze geniet er nu ontzettend van!

Het gesprek
Tijdens het kleuren en schilderen wordt er een gesprek aangegaan over het onderwerp van de kleurplaat of het schilderij. Mooie verhalen worden gedeeld, er verschijnt een lach of iemand begint spontaan te zingen. Deze momenten zijn bijzonder en fijn om met elkaar mee te maken. De groep leert elkaar steeds beter kennen en iedereen wordt gezien.

Over De Huiskamer
De Huiskamer is een ontmoetingsplaats voor de bewoners van de verzorgingsafdelingen van Huize Elisabeth. Hier is iedereen welkom. Er wordt koffie gedronken, een praatje gemaakt. Er zijn groepsgerichte en individuele activiteiten zoals gym, knutselen, muziek, koken/bakken en verschillende geheugenspelletjes. Voor sommige activiteiten worden professionals ingehuurd. Zo ook bij de kleur- en schilderochtenden.

Expositie
’De Huiskamer’ wil u graag laten zien waar ze trots op is. Daarom exposeren zij een aantal van de werken gemaakt op de kleur- en schilderochtenden. Op 14 februari was de opening voor genodigden. Belangstellenden kunnen in alle rust en met inachtneming van de coronamaatregelen, in de gang van Huize Elisabeth, de kleur- en schilderwerken gaan bewonderen.

Kijk ook bij

Lezing ‘Portretten uit de Bourgondische en Habsburgse tijd’

Op 8 februari geeft Joyce Tritschler-van Os een lezing in DePetrus over portretten uit de …