‘Kleur je dag’ bij Vughterstede

‘Kleur je dag’ is een erfgoedkleurproject waarvan Woonzorgcentrum Theresia de primeur had. Bij dit project wordt samen met ouderen en mensen met dementie het Brabantse erfgoed aan de hand van door Saskia van Oversteeg getekende kleurplaten gekleurd. In november start dit project in Huize Elisabeth.

Saskia van Oversteeg, Sas illustraties, organiseert deze ontmoetingsmomenten waarin ouderen en mensen met dementie in collectief verband speciaal voor de woonlocatie ontworpen kleurplaten gaan kleuren. Om daarmee de eigen creativiteit te stimuleren, het gevoel van eigenwaarde te versterken en het herkennen van het verleden en het beleven daarvan in groepsverband te activeren.

Kleurplaten met herkenbare elementen
De kleurplaten bevatten herkenbare elementen en objecten uit de plaats waar zij woonachtig zijn zoals: bijzondere gebouwen als kerkgebouw, gemeentehuis, kasteel, boerderij of fabriek. Maar ook personen of monumenten uit de geschiedenis van de locatie. Bijzondere gebeurtenissen als kermis, bedevaart, carnaval en verder thema’s uit de jaren vijftig en zestig omdat de ouderen die direct zullen herkennen. Zo was er een kleurplaat in Anton Pieckstijl van Kasteel Maurick, eentje van een ‘boerenbont’ bord met daarin het raadhuis van Vught getekend en een kleurplaat van een interieur in de jaren ‘50 met op tafel een vaas met narcissen. Die narcissen staan symbool voor de narcisbollen die burgemeester Roderick van de Mortel heeft geplant ter nagedachtenis aan de gedeporteerde Joodse kinderen uit Vught in de Tweede Wereldoorlog.

Nieuwe vorm van sociaal samenzijn
Niet alleen is het kleuren heel leuk en ontspannend, het is ook een nieuwe vorm van sociaal samenzijn. Het draagt bij om op deze wijze beelden en herinneringen uit het verleden door middel van lijn en kleur weer tot leven te brengen. ‘Kleur je dag’ bestaat uit tien bijeenkomsten die in een vast patroon en met regelmaat plaatsvinden waardoor niet alleen een continue stroom van cultuuroverdracht ontstaat, maar ook van een nieuwe vorm van sociaal samenzijn. Mensen die in vergelijkbare situaties verkeren ontmoeten elkaar, hebben het samen fijn, vinden steun bij elkaar en kunnen hun ervaringen in het omgaan met hun handicap met elkaar delen.

10 kleurworkshops
Bij Woonzorgcentrum Theresia werd iedere vrijdagmiddag samen gekleurd aan steeds weer een nieuwe kleurplaat. Deze reeks van 10 kleurworkshops werd afgelopen vrijdag afgerond met een expositie in Woonzorgcentrum Theresia.

Aanmelden
Meld u aan voor gratis kleurworkshops in Huize Elisabeth, die van start gaan op vrijdag 8 november om 14.30 uur. U kunt u hiervoor opgeven door een e-mail te sturen naar saskiavanoversteeg@sasillustraties.nl of bij de activiteitenbegeleiding van Huize Elisabeth. Deelname is gratis en wordt u aangeboden door Vughterstede.

Kijk ook bij

Kom gratis luisteren naar een mooi verhaal

Voorleeslunch Dit jaar wordt de tiende editie van ‘De Nationale Voorleeslunch’ gehouden. Ter gelegenheid hiervan …