Kinderen van De Schalm verspreiden geluk over Vught

Kinderen van De Schalm verspreiden geluk over Vught

Geluk wordt meer als je het samen deelt. Met dat idee gingen leerlingen van basisschool De Schalm in Vught deze week de straat op om geluk te verspreiden. Ze hadden hartjes gemaakt met lieve teksten erop die ze aan voorbijgangers aanboden. En op een groot schildersdoek mochten mensen schrijven waar zij gelukkig van worden. “Wat ben ik hier blij mee. Morgen word ik geopereerd en dit brengt mij vast geluk”, reageerde een dame op het gelukshartje dat haar werd aangeboden.

Basisschool De Schalm bestaat 90 jaar en daarom staat het hele schooljaar in het teken van geluk. Hoogtepunt van het geluksjaar is de Geluksweek, de week waarin ook de Internationale Dag van Geluk valt. Kinderen, leerkrachten en ouders werkten maanden aan de voorbereidingen van deze bijzondere week.  In de hal van de school is aan het begin van het schooljaar een kale boom aan de muur gehangen. De kinderen hebben de afgelopen maanden steeds geluksmomentjes geschreven op blaadjes en bloemen. Nu staat de boom in volle bloei en is een prachtige Geluksboom geworden.

Goede gezondheid
Ook burgemeester Roderick van de Mortel kwam deze week een kaartje in de boom hangen met daarop de boodschap: “Ik wens alle kinderen een goede gezondheid toe’. “Want”, vertelde de burgemeester aan de kinderen en ouders tijdens de officiële opening van de Geluksweek, “gezondheid is een voorwaarde om écht gelukkig te zijn.” De Geluksboom krijgt een blijvende plek in de school en ieder jaar zal de boom  worden volgehangen met nieuwe geluksmomentjes.

Nieuwe dingen leren
Geluk is ook nieuwe dingen leren. Daarom krijgen de kinderen deze week allemaal twee workshops aangeboden, in en rond de school. Er worden in totaal 35 verschillende workshops gegeven met behulp van heel veel vrijwilligers. Er is echt van alles te doen o.a. fotografie, yoga, bootcamp, mozaïeken en brandweer.
Ook werken alle klassen aan hun eigen Geluksmuseum. Zij maken objecten die te maken hebben met geluk.  Ouders mogen bij de afsluiting van de Geluksweek komen kijken in het Geluksmuseum. Dan wordt ook de Geluksbank onthuld. Alle kinderen hebben aan het begin van het jaar een tekening gemaakt over geluk. Een deel van die tekeningen is vereeuwigd in mozaïek. De kinderen hebben met heitjes voor karweitjes geld bijeengebracht voor de mozaïeksteentjes. Een grote groep ouders heeft, met hulp van de leerlingen van de bovenbouw, vele uren gestoken in het mozaïekwerk op de betonnen bankjes. Het bankje komt op het schoolplein te staan en is een blijvende herinnering aan dit Geluksjaar.

Geluksschool
Alle leerkrachten van De Schalm hebben een training gehad voor het geven van Gelukslessen. Ze hebben gemerkt wat een waardevolle gesprekken er ontstaan tijdens deze lessen die wekelijks op school worden gegeven. Daarom gaat Geluk een vast onderdeel uitmaken van het lesprogramma op de school. De Schalm is nu dus een echte Geluksschool!

Kijk ook bij

Vijf nieuwe vaarroutes door de Zuiderwaterlinie

De Zuiderwaterlinie vertelt het typisch Nederlandse verhaal van verdedigen met water. Met vijf nieuwe vaarroutes …