Kinderen Misha de Vries brengen kerstlichtje in lockdown Vught

“Kijk mama, dit heb ik gemaakt!” zegt Jasper uit groep 5 trots. Het leukst vond hij het zagen en het in elkaar zetten. Dat was dinsdag maar net op tijd: woensdag moest de school dicht. Maar niet helemaal, gelukkig.

Voor het schoolgebouw van basisschool Misha de Vries aan de Lidwinastraat in Vught staat dit jaar letterlijk een kerstlichtje in de duistere lockdown. De kinderen van de school bouwden een heuse kerststal waarin zij, ieder op eigen wijze, hun ‘paradijsje’ mochten uitdrukken. Rondom de beelden hangen houten sterren, een schilderij van een opa in de hemel, en muurschilderingen op en aan het gebouwtje; er zijn zelfgemaakte kussens en het kindje Jezus ligt onder een wollen dekentje dat groep 6 heeft gehaakt. De kinderen van groep 3/4 maakten daar een stoel bij voor iedereen die even bij Jozef en Maria wil uitrusten.

Duurzaam
Kunstenares Bernadette van Voorst hielp kinderen uit alle groepen van de school met de handen uit te drukken wat zij in hun hart voelden. Daarbij koos zij uitsluitend voor hergebruikte materialen. “Die keuze is bewust”, vertelt directeur Laurens Peeters van de Misha de Vries. “We willen de kinderen helpen begrijpen dat je voor iets moois niet iets nieuws hoeft te vinden of doen, maar dat de nieuwheid erin schuilt te ontdekken wie jij al bent, wat jij al hebt ontvangen. Dat is voor ons de betekenis van kerst: dat we het niet zelf hoeven te doen, maar dat wat van waarde is ons wordt gegeven.” Het past in het duurzame profiel van de school, die eerder in het nieuws kwam door de samenwerking met tuinderij ‘de Scheve Schup’ over voedselbewustzijn, en vanwege de financiële solidariteit tussen de ouders van de school. Het Vughtse elektrabedrijf Welvaarts zette de stal prachtig in het licht, zodat iedere bezoeker van het Moleneindplein en inwoner van Vught-Zuid in deze moeilijke tijd kan genieten van een stukje schoonheid.

Kijk ook bij

Lezing ‘Portretten uit de Bourgondische en Habsburgse tijd’

Op 8 februari geeft Joyce Tritschler-van Os een lezing in DePetrus over portretten uit de …