De leerlingen van groep 7 van De Schalm met ‘hun’ boek.

Kinderen groep 7 De Schalm maken opwachting in ‘eigen boek’

Auteur Henk Voets: “Manier om het lezen te promoten.”

Vrijdag 20 mei zal in groep zeven van basisschool de Schalm het vierde deel van de omnibus ‘James en Ruby’ ten doop worden gehouden. Auteur Henk Voets (57), ouder van een van de kinderen uit die groep, schreef een opvallend deel over het avontuurlijke duo met daarin plaats voor alle kinderen uit groep zeven, die in het meer dan driehonderd pagina’s tellende boekwerk een rol hebben uitgekozen.

Door Ton Wagenaars

De nieuwe directeur Tom van Esch van De Schalm aan de Theresialaan zal het eerste deel ontvangen van de auteur, waarna de schrijver enkele spannende passages zal voorlezen uit de nieuwe uitgave.

Veel spannende wensen
Henk Voets, in het dagelijks leven actief binnen het Nederlandse leger, omarmt het duo James en Ruby al vanaf 1996 toen hij nog in Drenthe woonachtig was. Vanaf 2019 werden de avonturen op papier gezet en als boek in eigen beheer uitgebracht. Ieder jaar een deel van ten minste driehonderd pagina’s, waarbij hij ook de eenvoudige tekeningen leverde. De enthousiaste en gedreven auteur schrijft zijn teksten in de vroege avond, in de schemering. Voets: “Verder lees ik ook veel en ik houd ervan om me terug te trekken in de wereld van een schrijver. Dat wilde ik ook doorgeven aan de jeugd, mede omdat je steeds meer hoort dat de jeugd niet meer zo gedreven is om een boek te lezen. Misschien kan het helpen als je hen een eigen rol geeft in een boek, dacht ik. Daarna heb ik contact opgenomen met de school van mijn elfjarige zoon en zijn leerkracht juffrouw Lieke en gekomen tot deze unieke uitgave. Wel heb ik de jongens en meisjes eerst benaderd of ze er wat voor voelden. Die aandacht hadden ze. Maar dan wel eerst een boek lezen uit eerdere uitgaven. Daaraan werd voldaan, zelfs door leerlingen die beslist niet van lezen hielden. Daarna hen ook nog eens apart genomen om ze te vragen naar de eigenschappen die zij in het boek wilden hebben. Een andere naam kon ook. Achternamen zullen niet genoemd worden. Dan krijg je veel spannende wensen te horen. In verband met de inhoud van het verhaal ook gevraagd of zij het leuk zouden vinden om ontvoerd te worden? Daarop kwamen zeven kandidaten in beeld die in het verhaal dus ook ontvoerd gaan worden. Opvallend dat het zes meisjes waren en slechts een enkele jongen.”

De schrijver was zeven maanden lang dagelijks bezig met deel vier van zijn omnibus dat start met de opmerking ‘Een speciale editie; vanwege het onderwerp is dit verhaal alleen geschikt voor de leeftijd van 10+.”

Fictie met stukje waargebeurde geschiedenis
Het boek werd gedrukt in forse letters en kent drie delen: 1 Groep 7, 2 De tijdmachine en 3 Vereende Krachten. Deze zijn weer onderverdeeld in hoofdstukken. Aan die titels kunnen de lezers al direct lezen dat het een gecompliceerd verhaal is met veel fictie en delen waargebeurde geschiedenis van Vught en nazi-Duitsland. De teletijdmachine geeft talloze mogelijkheden om terug te keren in de geschiedenis. De oorlogsjaren in Vught waren ook inspiratiebron voor een tumultueus verhaal waarin de vreemdste figuren opduiken en waar verrassingen op de loer liggen. Voor de leerlingen blijft het bovenal spannend doordat ook zij allemaal een keer opduiken. Na lezing wil de schrijver nogmaals aan tafel voor een afrondend gesprek met de figuranten over hun indrukken.
Henk Voets – James en Rudy IV Speciale uitgave groep 7; www.mijnbestseller.nl/henk_voets, 21,95 euro.

Kijk ook bij

Taalvrijwilliger worden?

In de gemeente Vught hebben ongeveer 3.000 inwoners moeite met taal, rekenen of digitale vaardigheden. …